Európában azt szoktuk gondolni, hogy egy Michelin-csillagos hely csakis drága és puccos lehet, menő berendezéssel és hajlongó pincérekkel. De Szingapúrban egy sarki büfé is kapott már csillagot, úgyhogy innentől kezdve bármi lehetséges, hajrá utcakaják!
A szingapúri kínai negyed egyik legnépszerűbb pontja a szabadtéri ételpiac, ahol a különböző ázsiai konyhák minden fogása megtalálható. Mindig nagy a tolongás, de a Guardian beszámolója szerint a leghosszabb sort a Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle nevű helynél kell végigállni. A branding nem túl sokat foglalkozó hely, amelyet magyarul Hong Kong szójaszószos csirke rizs és tészta hívnának, valószínűleg
mindig is kedvelt volt a környékbeliek körében,
de amióta Michelin-csillagot kaptak, a turisták is özönlenek.
A csirkés hely tulajdonosai úgy tűnik, nem különösebben törődnek a csillaggal, a bódé ugyanolyan, mint korábban, nevezhetnénk igénytelennek is, de a funkcionális valószínűleg találóbb szó.
A sor 10:30-kor kezdődik és legalább egy órát kell várni az ételre a melegben, de az elragadtatott beszámolók alapján érdemes rászánni az időt. Délutánra természetesen mindent eladnak, úgyhogy muszáj korán menni.
Az árak alapján a csirkés büfé a világ legolcsóbb Michelin-csillagos ebédjét kínálja, egy tányér hús-rizzsel két dollárba, azaz 5-600 forintba kerül. Ezzel pedig még a McDonalds sem tud versenyezni, de a híresen olcsó magyar kifőzdék, büfék is alul maradnak.
A séf, Csan Hon Meng hirtelen világhírűvé vált és
mindenki fotózza, interjút akar tőle, amikor meghívták a díjátadó gálavacsorára, azt hitte, viccelnek vele.
Pedig szingapúri szinten már a Michelin előtt is rendkívül ismert volt a helyi szaksajtónak köszönhetően.
A Michelintől függetlenül továbbra is napi 17 órát dolgozik, napi 180 csirkét ad el, harminccal többet, mint a csillag előtt. Árat nem emelt és valószínűleg nem lesz luxusvillája soha.