A Gourmet Fesztivált (régebben: Budai Gourmet, amit a szigetes Gerendai Károlyék vettek át) idén május 12-15 között tartják a Millenárison. Elég erős lesz gasztronómiai szempontból az a hét, mivel a magyar gasztrotörténet egyik legfontosabb eseménye, a Bocuse d’Or Europe döntőjét május 10-11 között rendezik Budapesten.
A Gourmet-n minden évben más a tematika: volt már csirkepaprikás, rakott krumpli, idén viszont szakértőkkel való egyeztetés után úgy döntöttek, nem szorítják az éttermeket ilyen szoros keretek közé. A Bocuse d’Or két kötelező, magyar alapanyaga a kecsege és a gímszarvas, erre reflektálva két alapanyagot hirdettek meg témaként: hal és vad.
Lehet így is nézni, de azért ennél többről van szó. A Gourmet-n a magyar gasztronómia legfontosabb éttermei, street foodosai, cukrászatai és borászai jelennek meg kóstolóadagokkal.
Jó lehetőség arra, hogy egyszerre, egy helyen kipróbáljon az ember vidéki éttermeket, megkóstolja Michelin-csillagos séfek főztjét, szóval a szakma iránt érdeklődőknek az egyik legjobb program. Idén lesz egy Gourmet workshop is (amire érdemes itt jelentkezni), ahol lesz pék-előadás, barbecue, trüffelkészítés, halbontás, főzelékezés és gyönyörű húsok Gál Józsival.
Idén a napijegy 3900 forint (a bérlet 7500 Ft), amiért cserébe kapunk egy borospoharat, kávét, bor- és pezsgőkóstolót, újságot meg persze a programokat. Nem ez a legvonzóbb tulajdonsága a fesztiválnak, de ezzel jár, hogy egy helyre hozzák az ország legjobb éttermeit.
A Costes, az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és az idén csillaggal kitüntett Costes Downtown séfjei főztek a sajtótájékoztatóra ebédmenüt - ez volt az első alkalom, hogy az öt csillagos séf közösen főzött. Az ételsor így állt fel: