Az olasz tészta hasznos, ne maradjon ki
![spagetti ökölszabályai](https://cdn.origo.hu/2023/12/4EResn895GlZcEen9e85OiS6kVA81NvCkpKJvt2eU38/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwZDUwNTM3OTc1MzQ0NDE5MTU5YjU0NTM3YmRlZTUz.webp)
A rendezvény során a Trattoria Pomo d'Oro és a Fausto's étterem tulajdonosai bucatini all'amatricianát készítenek a „Via Italián”, amit erre az alkalomra lezárának. Sergio Pirozzi, Amatrice polgármesterének külön kérésére nemcsak a paradicsomos, hanem a „gricia” névre keresztelt, sonkás-pecorinós változat is készül.
Ez az amatriciana bianco,
az eredeti recept, amivel így mi, magyarok is megismerkedhetünk.
A tészta mellé egy pohár frissítővel és finom kávéval is kedveskednek a vendégeknek. A kávé különlegessége, hogy a La Marzocco kávét közvetlenül Amatrice mellett pörkölik.
Az adomány mértéke mindenki lelkiismeretére van bízva, a felajánlásokat borítékba helyezve egy urnába gyűjtik majd. A nap végén közjegyző jelenlétében számolják össze, és utalják el. Az eseményhez sokan csatlakoztak, és egy komolyabb összefogás részeként nyújtanak segítséget a szervezéshez és kivitelezéshez.
Az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Aranytíz Kultúrház is felkarolta a kezdeményezést. Az étel alapját képező guanciale d'amatricét és a bucatini tésztát Oreste Beghetto, a vizet a San Pellegrino és a kávét a La Marzocco ajánlotta fel.
Szeptember 24-én déltől tehát mindenkit szeretettel és persze sok-sok tésztával vár Gianni Annoni és Fausto di Vora a Via Italián. Segítsünk egy kicsit mi is, hogy Amatrice újból felépüljön!