A hazai boltok kínálata alapján 19 előállító 33 különböző termékét vizsgálták meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, a vajakat laboratóriumi körülmények között tesztelték biztonsági és minőségi paraméterek alapján is.
Biztonsági szempontból a peroxidszámot mérték, amiből a termékek avasságára lehet következtetni. Ezen a téren nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan
nem találtak szabálytalanságot a növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem.
A hivatal szakemberei megmérték a négy laktózmentes feliratú vaj laktóztartalmát is. A vizsgált vajak mind a négy esetben kimutathatósági határérték alatt voltak, így megfeleltek az előírásoknak.
Minőségi paraméterek szempontjából már nem ennyire pozitív a történet.
Egy esetben a víztartalom meghaladta a 16 százalékos határértéket,
míg a másik három esetben sem a tejzsír-, sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
A kifogásolt termékek:
Mint minden élelmiszerre, a vajakra is szigorú jelölési előírások vonatkoznak. E téren hét terméknél volt probléma, ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy vajnál nem tüntették fel a gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék).
A kedveltségi tesztelésen laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét.
A legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett.
Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina Lactofree végzett.