Egy személyre egy combot számoljunk, nem baj, ha van zsírja, sőt – a libában nem csak a hús, hanem a bőr alól kiolvadó zsír is nagy kincs.
Akkor járunk jól, ha előző este
4-6 órára hatszázalékos sóoldatba tesszük
a combokat, majd letörölgetve a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Ha impulzusvásárlásból ma vette meg és vacsorára már ezt enné, az sem katasztrófa: jól dörzsölje be sóval, és
kevés, frissen tört fekete borsot tegyen fölé
– remek a hús saját íze, felesleges elnyomni.
Első fázis a zsír kisütése. Mi hallgattunk Wolf András tanácsára – a Salon étterem séfje letakarva, kilencven percig hevítené 120 fokon.
Nem fog odakapni,
folyadék nem igazán szükséges alá, ha van zsír a combokon."
A következő lépcsőben én néhány fokhagymagerezdet dobtam alá; milyen jó lesz kiszedegetni, ha megsül, plusz a zsírnak is ad kis plusz aromát.
Locsoljuk meg a combot, majd tegyük vissza lefedve
további fél órára, de emeljük a hőfokot 180 fokra. Közben egyszer bátran locsoljuk meg újra!
Az utolsó fázis a fedő vagy alufólia nélküli sütés,
200 fokra emelve kapnak csak igazán színt és ropogós bőrt a combok.
Fél óra és kész – aki igazán ropogósra szeretné, az utolsó öt percben bekapcsolhatja a légkeverést.
A körítés mindig jó kérdés, most a szokásos káposzta helyett almát ajánlunk.
Minap kaptam egy táskányi kemény húsú kunszentmártoni golden almát, remek kiskerti csemege.
Meghámoztam, felszeltem, közben a wokban vajas karamellt készítettem. Amikor lágy aranyszínű, átforgatjuk benne a gyümölcsöt, hogy mindenhol érje, majd jöhet a fahéj.
Friss, idei fehérborral is remek, de most
belga karácsonyi ale került alá, nagyjából egy deci. Alkoholtartalma ennek is 10,5 százalék,
csokoládés, banános aromái remekül passzolnak az almához.
Ne főzzük szét, maradjon a gyümölcsnek teste – mikor besűrűsödött, öntsünk rá tejszínt.
Minél zsírosabb, annál jobb, most 30 százalékost használtunk.
Bekeverjük, majd pár perc és vehetjük is le a tűzről.
A maradék sört töltsük pohárba, tálaljunk és üljük le. Márton-nap van, ha máskor nem, ilyenkor megérdemeljük a puha, szaftos combhúst és az édeskés, őszies körítést.