A teakoktél létező fogalom,
egyre több sípálya mellett vagy bárban találkozhatunk vele.
A kreatív büfékben vagy családi asztaloknál idehaza is megjelenik, ami nem csoda: a finom fekete tea, pár fűszeres-gyümölcsös íz és a jól megválasztott alkohol pikk-pakk átmelegít.
Összegyűjtöttük három kedvencünket, amely mellé két ráadást is kínálunk.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Sajnos nem könnyű igazán jó grepit venni, de ha találunk olyat, ahol az édesség és a savanyúság egyensúlyban van, érdemes félretenni egy felet. A fehér bundát a lehető legjobban szedjük le,
ezzel szépen ki tudjuk szűrni a kesernyésebb aromákat.
Botmixerrel csapassuk le simára, a magokat is bátran hagyjuk benne – sokak szerint azok amúgy is nagyon egészségesek.
Főzzünk erősebb fekete teát, hisz nemcsak hígítani akarjuk, hanem a saját ízét is kiélvezni. Közepesen édesen a megfelelő – zuttyantsuk bele a grepi szaftját, és mehet fölé a 0,5 deci szatmári szilva. Ha ilyen nincs,
olyat javasolunk, amelynek van magaromája
– a marcipánosság remekül passzol a grapefruithoz.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Kezdésnek hámozzunk meg három mandarint, majd citromfacsaróval, esetleg gyümölcspréssel nyerjük ki a levüket. Forró teába öntve keverjük össze – cukor nem kell bele, mert a mandarin saját aromái és a kikészített rum ízgazdaggá teszik.
Nem durván alkoholos, pont elég bele 0,25 deci rum is, a lényeg, hogy valami ízesebbet válasszunk; meleg italból sokkal jobban kiérezni a rossz minőségű, ipari kamurumokat. Aki szeretne rajta bolondítani, áztathat a teába szegfűszeget és fahéjat is – úgy jóval „karácsonyibb” lesz, de ha nem rajong a túlsúlyos ízekért, igya csak tisztán.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Nádcukor és vanília, remek párost alkotnak. A fahéj csak kiegészíti ezt,
ne vigyük túlzásba
az ízesítés során. Tegyünk fel hideg teavizet, majd a vaníliát belekaparva forraljuk föl.
Áztassuk be a fekete teát, adjuk hozzá a barna cukrot, majd keressük elő a vodkát – annak ereje ideális, de íze visszafogott, nem nyomja el a vaníliát. Fogyasztás előtt szűrjük le. Ha kívánjuk, citromot is tehetünk bele!
Hozzávalók 1 adaghoz:
A teakoktélok nem erejükkel dominálnak, vagyis nem az alkohol adta erejükkel. Ez viszont nem zárja ki, hogy másképp nem jelenhetnek meg bennük extra „izomkötegek”. A chiliszósz pont alkalmas erre – azt már tudjuk, hogy
a gyömbérrel jól muzsikálnak együtt, így készítsük ki azt is a pultra.
Reszeljünk le egy teáskanálnyi gyömbért, majd 1 dl 100%-os almalével melegítsük össze, hagyjuk kicsit kiázni. Forrázzuk le a teát, majd keverjük össze a két folyadékot, majd fél deci rummal tegyük teljessé.
Chiliszószban nagyon megerősödött Magyarország, könnyű megbízható hazai termelőt találni – a világ legerősebb paprikafajtáival dolgoznak, így van, hogy egyetlen csepp is elég, hogy a karakteres íz és a férfias csípés is megjelenjen. Fogyasztás előtt szűrjük le – aki náthásan issza, biztos, hogy másodperceken belül elindul papír zsebkendőért.
Mindig lesznek olyanok, akik mindezt felesleges bűvészkedésnek tartják majd, és feltehetőleg egy ennél lényegesen erőteljesebb szót használnak majd. Velük nem tudunk mit tenni, de
gondolunk rájuk.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Főzzenek egy teát, és öntsenek bele fél deci rumot. Néha a legegyszerűbb dolgok a legtökéletesebbek.