A 2017-es lyoni Bocuse d'Or döntő első napján a 24 csapat közül a legesélyesebbek szerepeltek: ott voltak a skandináv országok, Japán, Franciaország, és persze az európai döntő győztes Magyarország. Ehhez képest a második nap kicsit B oldalnak tűnik néhány jó számmal, de semmi sem zárja ki, hogy egy eddig nem jellemzően Bocuse-esélyes nemzet meglepetést okozzon.
Ami viszont kiemelkedő, hogy idén két női versenyző is részt vesz a döntőben, mindketten a mai napon lépnek a boxokba.
Nézzük sorban a csapatokat:
Eng Tong Yew versenyző az amerikai sztárséf, Cat Cora szingapúri Ocean éttermében dolgozik. Yew és segítője a 2016-os Bocuse Asia Pacific selejtezőn a második helyet érték el. A mai döntőn commis-ja Lean Yin Seang, a coach Michael Muller. A csapat elnöke Bruno Menard francia sztárséf.
Yew reggel
8:00-kor kezd és 13:35-kor fejezi be
a versenyt.
Filipe Fonseca Pinheiro annak a svájci Restaurant de l'Hotel de Ville in Crissier-nek a szakácsa, amit a La Liste francia kalauz a világ legjobb éttermének választott 2016-ban. Szomorú esemény kapcsolódik Pinheiro felkészüléséhez: még az európai döntő előtt mentora, az étterem séfje Benoit Violier öngyilkos lett.
Pinheiro ennek ellenére (vagy épp ebből erőt merítve) a lyoni döntőbe jutott, ahol segítője Nikola Marijanovic, a coach Jean-Michel Martin, a csapat elnöke pedig Armin Fuchs.
A svájci csapat
8:10-kor indul és 13:45-kor tálalja
a húst.
Ausztrália sem tartozik a nagy Bocuse-versenyzők közé, de lehet, hogy idén pont az a Daniel Arnold változtat ezen, aki a Bocuse Asia Pacific selejtezőn a harmadik helyet szerezte meg. Serge Vieira, 2005-ös Bocuse győztes konyháján dolgozik, segítője Ryan Cosentino, a coach Romuald Fassenet.
Arnold
8:20-kor kezd és 13:55-kor fejezi be
a hústálat.
Dmitri Rooz a tallini Farm étteremben vezet modern észt konyhát - ezt és az észt innovációt kell bemutatnia a mai versenyen. Ebben Vladislav Borovik segíti és Pavel Djatškov coach. Az észt csapat elnöke Dimitri Demjanov.
Rooz
8:30-kor kezdi a főzést és pontosan 14:05-re kell befejeznie.
Igazi nagyágyú, nem csak a mai mezőnyben, hanem az egész verseny alatt a legnagyobb esélyesnek az Egyesült Államok csapatát tartják. Nem is véletlenül, hiszen a versenyző Matthew Peters a három Michelin-csillagos Per Se konyhájáról érkezik, a coach az előző verseny második helyezettje, Philippe Tessier, a commis Harrison Turone. Ha ez nem lenne elég, a csapat elnöke Thomas Keller, akiért nem lehet nem rajongani.
Peters
8:40-kor indul és 14:15-kor
végez a főzéssel.
Izlandot Viktor Andrésson képviseli, aki 2005-ben és 2007-ben commis-ként segítette a csapatát. Az ő segítsége idén Hinrik Lárusson, a coach pedig Sigurður Helgasson. Az izlandi csapat elnöke Sturla Birgisson.
Andrésson
8:50-kor kezdi meg a versenyzést és 14:25-ig kell befejeznie.
Németország eddig háromszor került a dobogó harmadik fokára, a mai döntőben Marvin Böhm próbálja feljebb tornászni az arányt. Böhm a világ 33. legjobb éttermének válaszott, három Michelin-csillagos Aquából érkezik, Sven Elverfeld konyhájáról. A commis Hanna Karthaus, a coach Elverfeld, a csapat elnöke az 1995-ös bronzérmes Patrik Jaros.
Böhm
9:00-kor kezd főzni és 14:35-kor fejezi be
a versenyt.
James Olberg képviseli idén Kanadát a döntőben, aki a vancouver-i Coast Restaurantból érkezik. A commis-ja Navjeet Masuta, a coach Trevor Ritchie. A csapat elnöke pedig Donald Gyurkovits (nem, nem elírás).
Olberg
9:10-kor indul és 14:45-kor fejezi be
a versenyt.
Végre, 2013 óta először két női versenyzője is van a Bocuse d'Or-nak. Az egyikük a brazil Giovanna Grossi, aki éppenhogy kicsúszott a commis-ságból, még csak 23 éves. Az ő segítője Nicholas Santos, a coach Victor Vasconcellos, a csapat elnöke Laurent Suaudeau.
Grossi
9:20-kor kezdi a versenyt és 14:55-kor kell befejeznie.
A második női versenyző Jessika Toni, aki az uruguay-i El Tajamar étteremből érkezett a Bocuse d'Or-ra. Segítője Nazareno Mayol, a coach Joaquin Vela, a csapat elnöke pedig Alvaro Verderosa. Reméljük Grossi és Toni elindítanak egy hullámot, és egyre több női versenyővel fogunk találkozni.
Toni
9:30-kor kezd főzni és 15:05-ig kell befejeznie.
Aissam Ait Ouakrim versenyző a Palais Soleiman étterméből érkezett. Marokkó sem egy erős Bocuse-versenyző nemzet, így viszonylag kevesen számolnak Ouakrim és csapata, Kamal Ait Ayad commis és Moulay Rachid Maftouh coach sikerében, de hát valahol el kell kezdeni.
Marokkó
9:40-kor kezdi a főzést és 15:15-kor tálalja
a húst.
Marcos Jose Saenz Gonzales érkezett Guatemaláról, hogy megnézze, mit tud a guatemalai konyha a Bocuse d'Or viszonyokhoz képest. A 2017-es verseny utolsó versenyzőjét Eddy Alberto Aguilar Moran commis és Diego Ruben Telles Garcia coach segítik.
Guatemala
9:50-kor kezd és 15:25-kor zárja le
a versenyt.