A január a legborzalmasabb hónap az évben: ilyenkor van a legsötétebb és leghidegebb, kilátás sincs rá, hogy javuljon a helyzet, ráadásul nem dob fel sem ünnep, sem szünnap, semmi. Ezen a nem túl szerencsés állapoton általában még rontunk is azzal, hogy amúgy is nyomorúságos, depis-vacogós hétköznapokon elkezdjük magunkat éheztetni.
Az újévi fogyózós fogadalmaknak a világon semmi értelmük,
a szervezetnek ilyenkor vitaminok, ásványi anyagok és tartalmas forrásból származó energia kell, hogy megbirkózzon a vírusokkal, a sötéttel, a hideggel
- mindezt jégsalátával és import paradicsommal nem lehet fedezni. A piac januárban is tele van olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek valódi értékkel bírnak. Nagyon menő kifejezéssel szuperélelmiszerek: ezekben koncentráltan lelhető fel minden olyan vitamin és ásványi anyag, rost és más, ami segít túlélni az év legnehezebb hónapját.
Amikor hónapok vannak még hátra a tavaszi primőrökig, akkor is van miből választani.
A gyökérzöldségek, különösen a cékla, répa, de a zeller és a fehérrépa is tele vannak minden hasznos dologgal, különösen, ha nyersen esszük.
A káposztafélék is nagy segítséget nyújtanak tavaszig, nemcsak az édes vagy a kel, de a savanyú káposzta is igazi vitaminbombának számít januárban. A karfiol és a brokkoli még laktatnak is, és nagyon változatosan lehet őket elkészíteni.
A legjobb, leghasznosabb szénhidrátforrások ilyenkor a sütőtök és az édesburgonya, áradoztunk már róluk eleget idén. Tavaly az egészségügyi világszervezetek hívták fel a figyelmet a hüvelyesek különös hasznára, a húsokon túl télen is ezekből a leghasznosabb enni, ha kalória és fehérje kiválasztására kerül a sor. Írtunk már recepteket a csicseriborsó, a babfélék és a lencse felhasználásához is. Ha pedig ezek az ételek már unalmasnak tűnnek, még mindig érdemes jobb minőségű fagyasztottat választani, mint konzervet, ezeknek magasabb a tápértékük. Ugyanígy a gyümölcsökkel: most van itt az ideje, hogy akár a fagyasztott szekciót is be kell vetni, annyira kellenek a nyári ízek és színek.
A leghasznosabb gyümölcsök ilyenkor a citrusfélék, narancs, mandarin, vérnarancs, a kivi és a gránátalma, amit egyre többfelé kapni idén, és már egyáltalán nem magas az ára sem.
Az utóbbi években kezdenek itthon is divatba jönni a turmixok és smoothie-k, illetve ezek változatai. Ilyen például a "smoothie bowl", azaz turmixtál, ami egy sűrűbb, krémleves állagú, kanalazandó turmix mindenféle ropogós, friss feltéttel. Igazából
bármiből össze lehet rakni, ami épp van otthon,
az elvetemültek egy kis zöldet is tesznek bele. A zöldtől nem lesz spenót- vagy salátaízű a turmix, csak még egészségesebb. Ez egy irányadó alaprecept, bármi kihagyható belőle, és bármivel kiegészíthető.
Alapanyagok (egy adaghoz):
a feltétekhez:
A banánt a gyümölcsökkel, a datolyával és a tejjel simára turmixolom. Tálba öntöm, és megszórom mindenfélével, ami a felsoroltak közül a kezem ügyébe akad.
A brokkoli akkor marad a legszebb, ha nagyon rövid ideig főzzük, elég neki 5 perc. A mogyorószósz laktatóvá teszi, ráadásul nagyon megy hozzá, ahogy a csili és a lime is.
Alapanyagok:
Egy nagy lábosban vizet forralok. A brokkolit megmosom és rózsáira szedem. A vizet sózom, majd beleteszem a brokkolirózsákat, és öt percig főzöm. Leszűröm, félreteszem, hagyom kihűlni. Közben a mogyoróvajat simára keverem a szójaszósszal, csiliszósszal, lime-lével és annyi meleg vízzel, hogy folyékony, de nem túl híg szószt kapjak.
A cékla minden gyökérzöldség közül a legkoncentráltabb vitaminbomba, és nemcsak hogy
nyersen érvényesülnek a tápanyagai a legjobban, de íze is így a legintenzívebb.
Mivel így, januárban már nagyon hiányoznak a nyári zamatok, meggyel párosult ebben a salátában, rögtön két állagban, de ugyanez lehetett volna málna is, ha pedig egyik sincs a fagyasztóban, elég neki egy kis tejföl, mint ebben a korábbi receptben.
Alapanyagok:
Az öntethez:
A meggyet előveszem a fagyasztóból, és hagyom szobahőmérsékleten kiengedni. A céklákat megpucolom és lereszelem. A narancsléből, balzsamecetből, olajból, sóból, borsból öntetet keverek, a céklára öntöm, alaposan összekeverem. Végül
megszórom a meggyel, az aszalt meggyel és a durvára vágott dióval.
Alap, hogy egy jó húsleves a legjobb gyógyszer, a legjobb védőital, a legjobb dolog télen. Ha pedig még teszünk bele sok zöldséget, sőt gyömbérrel és citrommal is felturbózzuk, igazi nátha- és influenzaölő csodaszer lesz belőle.
Alapanyagok:
A csirkecombokat egy nagyobb lábos alján megpirítom, felöntöm egy liter vízzel, lassan felforralom. Közben a zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. Amikor a leves forr, hozzáadom az újhagyma és a borsó kivételével az összes zöldséget, a megpucolt, majd felszeletelt gyömbért, és ha sikerült biocitromot szereznem, annak a fehér rész nélkül lehámozott héját.
Lefedve főzöm egy órán keresztül, míg minden megpuhul.
Ha ez megvan, kiveszem a combokat, és a lefejtett húst visszateszem a levesbe. Hozzáadom a borsót és a felszeletelt újhagymát. Felforralom, néhány percig főzöm, míg a borsó éppen csak megpuhul. Tálalás előtt a citromot is belefacsarom.