Munka? Majd ha Rozi alszik: addig a fő program a nevetgélés, az építőjáték vagy éppen a csendes szeretet. A pár értelmes mondatnak meg az ennivalónak jó esetben másfél óra jut, de
akinek van gyereke, tudja, nem lehet optimistán számolni a felnőttidőt
– minél gyorsabban, minél hatékonyabban kell dolgozni, amikor végre két szabad keze van az embernek.
Csak olyan étel jöhet szóba, ami mellett nem kell ott állni, mert ha egy picit is bonyolultabb a fogás, biztos, hogy csík szemekkel kurjongatni kezd a párnák között:
hé, fater, én már fönn vagyok!
Hogy biztosra menjünk, olyan fogást válasszunk, amit hamar összerakhatunk, egyszerre készül a sütőben, hogy akkor se kelljen félbehagyni, ha valaki ismét a karunkban talál nyugalomra.
Azért, mert egy húsétel könnyű, nem kell unalmasnak lennie. Éppen ezért kicsit visszanyúltam M. Tótfalusi K. Miklós 1698-as szakácskönyvének hangulatához, és fő fűszernek a gyömbért választottam –
ma már meglepő egy magyaros ételben,
pedig a paprika 19. századi durva térhódítása előtt ez volt az egyik legnépszerűbb hazai ízesítő.
Hozzávalók
Készítsünk pácot: kis edényben keverjünk össze szójaszószt, de a só hozzáadásakor számoljunk annak sótartalmával. Törjünk bele borsot, reszeljünk bele gyömbért, majd kínáljuk meg egy kanál sötétsárga angol típusú mustárral – ez pikánsabb, mint a dijoni, ízesebb, jobban passzol a húsokhoz.
A hazai sápadt mustárokkal nem lehet párhuzamba állítani;
egyre több helyen árulják, érdemes otthon tartani, hisz sűrű, és intenzitása miatt sokkal kiadósabb a megszokott tubusosoknál.
A pác állagát egy evőkanál olajjal beállítjuk, majd a tarja mindkét oldalát átkenjük. Az sütőedény alját egy
kanál olajjal szintén kifényesítjük, majd beletesszük a húst.
Egy fej fokhagymát gerezdekre szedünk, megtisztítunk, és szeletek közé teszünk.
A felkarikázott, nyers, sütnivaló kolbászt szintén odapakoljuk, majd a felszelt póréhagymát is a helyére tesszük.
Az édesköménytől viszont ne féljünk:
igaz, hogy nyersen erős ánizsos aromája van, de sütés közben ebből pont annyit veszt, hogy össze tudjon simulni a hússal és a gyömbérrel.
Végső lépésként öntsünk az edénybe egy deci félbarna vagy barna sört – a maradék négyet pedig
gyorsan kezdjük el inni, amíg békés szuszogás hallatszik a gyerekszobából.
Az edényt letakarjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 80 percre.
Ez után vegyük le a fedőt vagy az alufóliát, és kapcsoljunk át 200 fokra, légkeverésre – már csak 10 perc kell a tarjának, és kész. Tény, hogy
nem ez a világ legdekoratívabban tálalható étele, de azért megvan a maga szépsége.
Az illata isteni, az íze szintén – most már ébredhet Rozi, nem marad éhes ő sem.