A házi, eladásra szánt lekvár- és szörpkészítés fénykorát éli; a soltvadkerti versenyre közel száz szörppel neveztek a kistermelők.
A manufaktúrák kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcsből vagy gyógynövényből, hagyományos eljárással főzött nedűvel nevezhettek.
A szakmai zsűri vakteszt alapján döntött a kategóriák díjazottairól, és megválasztották az év szörpjét is. A nyertesek a díjakkal járó körcímkékkel jogosultságot kapnak arra, hogy egy éven keresztül a kategória nyertes díjat feltüntethessék termékükön. A Nemzeti Szörp Versenyre nevezett szörpök megmaradt mintáit felajánlották a a Tündérkéz Egyesületnek, hogy a rászoruló gyermekes családoknak juttassák el.
Gyümölcs kategóriában a Mayer Szörp hozta el a díjat. A családi üzemben saját receptek alapján, természetes alapanyagok felhasználásával, mesterséges aromák és színezékek nélkül főnek a szirupok. Amikor elkezdték, saját éttermükbe kerestek természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes szörpöket, de hosszas keresgélés után sem találták meg az igazit, inkább megfőzték maguknak és vendégeiknek.
A soltvadkerti verseny díjazottjai: