Bár a zivatar nem hajtott fejet az esemény előtt, az idei Gourmet Fesztivál a látogatók számát tekintve is sikeres volt: a legnagyobb hazai gasztrorendezvényen 23 500 látogató kóstolt, vett részt bemutatón vagy képezte magát workshopon; nálunk járt a világ legjobb séfnője, Ana Roš, és a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője.
A háromnapos kulináris kiállítás fő témájaként
a mangalicával és az eperrel készült ételek, desszertek szerepeltek,
érdemes is volt végigkóstolni a kínálatot, így például az epres, mangalicás mille-feuille-t, a mangalicanyelvet savanyított eperrel, vagy a mangalicaburgert eper-parmezán öntettel, de nem maradhatott le desszertnek egy jó eper charlotte sem.
A Gourmet Fesztivál történetében először díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét.
A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat a Bánh Mi (Funky pho), az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a Bori Mami Étterem kapta.
A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díját a Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki, a legjobb kiállító díjat pedig az encsi Anyukám mondta vihette haza.
A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy
Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet a Rosenstein Vendéglő kapott.
A kategóriában a mangalica és eper alapanyagok kreatív, újszerű felhasználását, a fesztiválstandhoz felhasznált innovatív elemeket és a környezetvédelmi szempotokat értékelték.