Az egyik legelterjedtebb olasz aperitivo az Aperol Spritz, amely olyannyira ismeretes, hogy már Magyarországon is rengeteg vendéglátóhelyen találkozhatunk vele. Többek között az Akademia Italiában, hiszen e név alatt nemcsak gasztroműsor fut, hanem egy autentikus, ám egész modern, olasz étterem is, mely főzőiskolaként, nyelviskolaként és delikáteszként is működik a Bazilika közvetlen közelében. Itt készül tehát az egyik legolaszabb Aperol Spritz Budapesten, amelyet náluk még alkoholmentes változatban is érdemes megkóstolni.
A koktél otthon is könnyen elkészíthető, csak az alapanyagok megfelelő arányára kell odafigyelnünk:
És már kész is!
Tudni érdemes, hogy az itáliai vendéglátóhelyek általában apró étvágygerjesztő falatkákkal is kedveskednek vendégeiknek a koktélok mellé. Attól függően, hogy Olaszország melyik részén járunk, különböző variációkkal találkozhatunk:
az olasz Riviérán jellemzően piadina szeletekkel, míg délen olívabogyókkal vagy bruschettával lepnek meg minket kedvenc koktéljaink mellé.
Ezenkívül persze még rengeteg változat létezik. Az Akademia Italia e heti epizódjában Flóra is megmutatott néhány, tipikus olasz harapnivalót.