Készül a reggeli pirítós az omlett mellé, persze fehérkenyérből, majd a szendvics tízóraira, szintén fehérkenyérből, aztán ott az ebéd, gulyásleves, amihez megint csak jól esne egy szelet kenyér. Szinte az életünk mindennapos szereplője lett a boltban vásárolt, gluténnel és tartósítószerrel ízesített pékáru. Így a házi készítésű kenyér, zsömle és kifli gondolatától szinte fellélegzünk. Sőt a hozzávalók változtatásával igazi különlegességek kerülhetnek a család asztalára.
Vidéken a legtöbb embernek van almafája. Hogy ne menjen kárba a sok lédús gyümölcs, rásózzák a szomszédra vagy az unokákra. Így készül tonnaszámra a házi almás sütemény és a pite. Újítson egyet és süssön kenyeret!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 175°C fokra. Készítse el a bourbon vaníliát a következők szerint: vágja fel hosszában a magját, a belsejét, majd a külsejét is, és kaparja ki. Zsírozza ki a tepsit, majd verje fel a tojást, a cukrot, az olajat és a vaníliát egy tálban, végül adja hozzá az almát. Keverje össze egy másik tálban a lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat; adja hozzá az almakeveréket, és dolgozza össze. Öntse a tésztát az elkészített kenyérsütő tepsibe, majd süsse körülbelül 45 percig. Fedje le fóliával, majd süsse még körülbelül 15 percig. Fogyaszthatja magában, mézzel, házi vajjal vagy friss lekvárral.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 175°C fokra, zsírozza ki a kenyérsütő tepsit, majd keverje össze egy tálban a tojást, a cukrot, az olajat és a vaníliát. Egy másik tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. Adja hozzá a tojásos keverékhez, és dolgozza el. Öntse a körtére a citromlevet, forgassa össze, majd adja hozzá a tésztához; végül pedig dolgozza el benne a diót is.
Tegye a kenyérsütő tepsibe, majd a sütőbe, és süsse körülbelül 50-60 percig. Néha ellenőrizze a tésztát fogpiszkálóval.
Fogyassza reggelire, néhány friss gyümölccsel és frissen facsart narancslével. Sőt készíthet hozzá karamellizált körtét is! Szeletelje fel a gyümölcsöt, és egy serpenyőben, lassú lángon kezdje sütni. Szórjon rá nádcukrot, és hagyja karamellizálódni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze a lisztet 85 g cukorral, az élesztővel és egy csipet sóval. Adjon hozzá 175 ml langyos vizet és olajat. Keverje, majd gyúrja jól össze, és hagyja kelni. Melegítse elő a sütőt 180°C fokra, majd a megkelt tésztát vágja ketté. Formázzon belőle kört, és tegye a kivajazott, lisztezett tepsire.
Kenje meg a tésztát olajjal, majd szórja rá a megmaradt cukrot, a szőlőt, a diót és az apróra vágott rozmaringot. Fedje le folpackkal, majd süsse 45-50 percig, míg aranybarna nem lesz. Szórja meg tengeri sóval, majd tálalja házi sajttal.