Tojással főzni igen egyszerű. Készíthetünk belőle rántottát reggelinek, megfőzhetjük a rakott krumplihoz, süthetünk belőle tükörtojást a borsófőzelék mellé, és még sorolhatnánk. Ám a sütés már más tészta. Szó szerint! Ha süteményekről van szó,
a tojások szerepe hirtelen megváltozik: az íz és a textúra miatt létfontosságú összetevővé növi ki magát.
A tojásoknak fontos szerepük van a sütemények, kekszek, krémek készítésénél, emellett sűrítik a mártásokat és használhatjuk a sütemények megkenéséhez is. A fehérje és a sárgája is más módon befolyásolja a recepteket.
A boltban tucatnyi különböző típusú tojás van: ipari, tanyasi, barnés, fehér, közepes, apró és extra nagy, de találkozhatunk csirke, kacsa és fürj tojással is. Lehetőleg érdemes a nagy tyúktojás mellett dönteni, ugyanis a receptek inkább azt kívánják meg, mint az aprókat,
de van olyan recept – például a francia macaron –, amelynél a fehérje mennyiségét grammban adják meg.
(Írtunk arról, hogy hogyan kerül kecske a macaronba.)
A tojásfehérje neve nem zsákbamacska: fehérjéből és vízből áll, míg a sárgája tartalmazza a különböző tápanyagokat, vitaminokat és zsírokat. A sárgája gazdag ízt ad, és egységes textúrát ad a sütinek; összekapcsolja a folyadékokat és a zsírokat (emulgeál), ez segíti az egyenletes eloszlást.
A tojásfehérjéből meglehetősen stabil habokat készíthetünk. Keményebb lesz a hab, ha citromlevet vagy porcukrot adunk hozzá. Ami biztosan ne kerüljön bele:
a tojássárgája, mert akkor hiába verjük, soha nem lesz kemény a fehérje.
Vannak olyan receptek, amelyek igénylik a fehérjét és a sárgáját is, ám vigyázni kell:
a túl sok fehérjétől száraz lehet a tészta.
Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az lenne az ideális, ha a tojásokat szobahőmérsékletű állapotban kevernénk a süteményekhez. A szobahőmérsékletű fehérje például jobban habosodik, mint a hideg társai. Azonban, ha ketté kell szedni a fehérjét a sárgájától, hidegebb tojásokkal könnyebb végrehajtani a műveletet.
Tehát, ha habot kíván felverni, hidegen szedje ketté a tojást, és hagyja egy kicsit a pulton felmelegedni.
Először érdemes egy másik edénybe felütni a tojást, hogy ellenőrizhessük, nem került-e bele héj, és azért sem árt, mert ha öt ép tojásra ütünk egy zápot, foghatjuk a fejünket – na, és az orrunkat –, rosszabb esetben, ha kifogytunk, indulhatunk újabb dobozzal venni. Ha mégis csak a héj landolt a felütött tojásba, akkor egy nagyobb héjdarabbal könnyebben ki tudjuk szedni, mint bármi mással.