Konyhakerti növényeink titkai
![bazsalikom, fűszer](https://cdn.origo.hu/2023/12/H-2--bUJBnQ9cOglhmOR0ZqTkabkwgZb5etCakAKMDo/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg1MWNjYjJkMDI2YjRkMGY4MzNkNjMzNjlmNWUwODEy.webp)
Mikor kell locsolni? Ha hűvösnek érezzük a bazsalikom földjét, akkor rendben van, ha viszont kézmelegnek, akkor ideje meglocsolni. A bazsalikomot közvetlen a levelek alatt, a virággal együtt kell levágni, mert ha rajta hagyjuk a virágot, akkor
jelentősen csökken a levelek aromájának erőssége.
A menta nagyon vízigényes, ezért locsolásnál az alapszabály, hogy kétszer annyit öntözzük, mint amennyit egyébként gondolnánk. A mentát a szárával együtt vágjuk le, és bátran használhatjuk a levéllel együtt ételbe és italba.
A rozmaringnak válasszunk egy olyan cserepet, ami jól átengedi a vizet, így elkerülhetjük, hogy túllocsoljuk, és tönkremenjen a növényünk. A fás szárát ne bántsuk, hanem a lágyabb, zöld színű szárával együtt csípjük le. Sütésnél elég szárral együtt a friss növényt ráfektetni a csirkére vagy bármilyen húsra, de egy vászontasakba téve remekül ki lehet szárítani, és gasztroajándéknak sem utolsó.