Banán: készíthetünk belőle turmixot, kenyeret, belevagdoshatjuk a joghurtunkba, a zabkásánkba és még meg is süthetjük. Ám ez még semmi! Itt az ideje, hogy kitörjön a banánhéjból, és felfedezzen néhány új módszert.
Szeleteljen fel egy közepes, érett banánt, pépesítse egy konyhai robotgép segítségével, majd kenje egy pirítósra. Ízesítheti mézzel és olajos magvakkal.
Aztán készíthet belőle banán chipset is.
Melegítse elő a sütőt 100°C-ra, majd vágjon kör alakú szeletekre két banánt. Helyezze sütőpapírra, kenje meg kókuszolajjal, majd szórjon rá kardamomot. Süsse 90 percig, majd vegye ki a tepsit, fordítsa meg a karikákat, és süsse még 60 percig, amíg teljesen ki nem szárad. Hűtse egy órán át. Egészséges snack az irodába vagy két étkezés között.
A banános krém nemcsak pirítóshoz kiváló, hanem palacsintára vagy gofrira is. Törjön össze két érett banánt egy tálban, egy másikban pedig keverjen össze egy tojást, egy tojássárgáját és ¼ csésze cukrot. Melegítsen fel 2 evőkanál vajat, majd adja hozzá a törött banánt, és főzze míg meg nem jelennek a buborékok a tetején. Egy kanállal tegyen belőle a tojásos keverékbe, dolgozza össze, majd öntse a banánhoz. Keverje folyamatosan, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor adjon hozzá egy evőkanál citromlevet és egy csipet sót. Főzze még 2-3 percig, majd vegye le a tűzről és hagyja kihűlni.
Még egyszerűbb megoldás, ha kettévágja a banánt, megsüti egy kicsit, majd mézzel és dióval tálalja.
A következő finomság alapja szintén a sárga déligyümölcs: melegítse elő a sütőt 180°C-ra, majd tegyen a konyhai robotgépbe 2 érett banánt, egy csésze kókuszt és ½ csésze zabot. Dolgozza jól össze, majd adjon hozzá ¼ csésze csokoládépelyhet és ¼ csésze diót. Keverje tovább, majd formázzon gömb alakokat és tegye a tepsire. Süsse körülbelül 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha megéhezik az irodában, vagy egyszerűen valami nassolnivalóra vágyik, jusson eszébe ez a recept is!