Szabolcsi paradicsomos töltött káposzta

töltött káposzta szabolcs megye paradicsomos
Vágólapra másolva!
Egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele, amely sokunk nagy kedvence: a paradicsomos töltött káposzta. A töltött káposzták számtalan sorából talán a szabolcsi változat az egyik legkülönösebb, melynek a paradicsomlé az alapja. Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, ami a töltött káposzta receptjére teljesen ráhúzható, mivel családokon belül is lehetnek változtatások a receptben, a végeredmény azonban mindig ízletes.
Vágólapra másolva!

Válogatós gyerekként talán ez volt az egyetlen étel, amit bármikor hajlandó voltam megenni, és hetente kértem édesanyámat, hogy ez legyen a vasárnapi főétel az asztalon. A lázadó korba érve nem maradt felhőtlen a kapcsolatunk, ugyanis egyszer csak nem találtam már olyan ízletesnek a tölteléket, ha édesanyám sertéshúsból készítette el. Ezután egy időre átváltottunk a pulykahúsból készült töltelékre, ám a kamaszkort elhagyva ízlésem újabb fordulatot vett, ezért visszatértünk a sertéshúsból készült változathoz.

Töltött káposzta: a szabolcsi változat Forrás: Szakács Orsolya/Origo

Szabolcsi paradicsomos töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 marék savanyú káposzta
  • 0,5 kg darált hús (sertés vagy pulyka)
  • 1 csésze fehér rizs
  • 1 csapott teáskanál só
  • fél mokkáskanál bors
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fehér paprika
  • 1 kávéskanál pirospaprika por (csípős és csemege)
  • ízlés szerint Piros arany (csemege és csípős)
  • 1 liter paradicsomlé

Elkészítés:

Kivágjuk a káposzta torzsáját. Ecetes, sós vízbe tesszük annyi vízbe, hogy ellepje, megpároljuk, majd eres részét eltávolítjuk.

A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megpiritjuk. A friss paprikát apróra vágjuk, majd a hússal, rizzsel, hagymával és fűszerekkel jól összekavarjuk, és a káposztalevelekbe töltjük. A fazék aljára teszünk 1 marék savanyú káposztát, és erre halmozzuk a megtöltött káposztákat. Főzés előtt ráöntjük a paradicsomlevet, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy teljesen ellepje a tekercseket. Egy teáskanál sóval tovább ízesítjük, és lassú tűzön felfőzéstől számítva körülbelül 35 percig főzzük.

Ízlés szerint tejföllel, kenyérrel tálaljuk.

Ez a könnyebb változat, azonban ha bírjuk a zsírosabb, nehezebb ételeket, akkor tehetünk hozzá kolbászt és lepirított szalonnát.

/Kifőzte: Szakács Orsolya/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!