Guam a Mariana-szigetcsoport legnagyobb szigete a Csendes-óceánban, ma az Egyesült Államok része. A spanyolok a 16. században gyarmatosították a szigetet, a közel 200 ezer lakos nagy része chamorro és filippínó, de élnek a szigeten kínaiak, japánok, koreaiak, és egy kevés amerikai is, ennek megfelelően Guam konyhája nagyon változatos.
Hagyományos étel a vörös rizs, amely színét az annattótól kapja, amely az őshonos orleánfa termésének magja, és amelynek illatta hasonlít a paprikához, az íze pedig a szerecsendióra emlékeztet.
A kelaguen egy cirtomlé, kókusztej és fűszerek keverékéből álló pác, amelyet húsokhoz, halakhoz és tenger gyümölcseihez használnak.
A kadon pika egy fűszeres pörkölt, amelyet leggyakrabban csirkéből készítenek. A többi összetevő a szójaszósz, az ecet, a só, a fekete bors, a hagyma, a fokhagyma, a helyi csípős paprika és a kókusztej. Ezt az ételt például vörös rizzsel eszik.
Helyben terem a banán, amelyből rengeteg féle étel készül, pédául a bonelos aga nevű fánk is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hámozza meg, majd törje össze a banánokat, adja hozzá a lisztet, és keverje jól össze. Majd adja hozzá a cukrot és a sütőport, végül dolgozza össze. Melegítse fel az olajat, majd kör alakokat formázva süsse a fánkokat, amíg aranybarnák nem lesznek. Tálalja porcukorral.