Házi vanília kivonatot készíthetünk cukorral, alkohollal, tejjel vagy tejszínnel. Négy-öt friss vaníliarudat hosszába vágjunk fel, és tegyük 25 dkg cukorba. Alaposan zárjuk le az üveget, egy hónapon át hagyjuk, hogy a cukor átvegye az aromát. Használatkor a megadott cukormennyiség negyedét helyettesíthetjük a házi vaníliás cukorral.
Ha alkoholba tesszük, akkor is legalább egy hónapot állni kell hagynunk. Bármilyen alkohol jó, amelyiknek nem túlzottan karakteres az íze, lehet vodka vagy rum, a lényeg, hogy
alkoholtartalma legalább 40%-os vagy a feletti legyen.
Használhatunk bourbon whisky is, az enyhén füstös aromát ad a vanília kivonatnak.
Egy kés segítségével vágjunk fel hat vaníliarudat hosszában. Öntsünk 3 dl alkoholt egy jól zárható üvegbe, majd dobjuk bele a rudakat. Tegyük sötét, száraz helyre legalább egy hónapra. Hetente egyszer érdemes alaposan felrázni.
A legfontosabb persze a vaníliarúd: legyen puha, könnyen hajlítható, friss, mert ilyenkor a legerősebb az aromája.
Ha száraz a rúd, akkor nem fogja kellőképpen megízesíteni sem a cukrot, sem az alkoholt.
Ha azonnal felhasználjuk desszerthez, akkor tegyünk egy hosszába felvágott vaníliarudat 1 dl tejszínbe vagy tejbe, forraljuk fel, és lefedve hagyjuk kihűlni.