Olaszországban – hozzánk hasonlóan – szintén előszeretettel savanyítják a friss kerti zöldségeket. A giardiniera általában friss karfiolból, zellerből, sárgarépából és a paprikából készül, de ahogy nálunk is: ahány ház, annyi szokás, és annyiféle recept. A lényeg a szezonalitás – készítsük abból, amit éppen a kertben találunk.
A giardiniera jelentése kertészlány, ám a konyhában egy olasz savanyúféle, és általában előételként szolgálják fel, de szívesen fogyasztják önmagában, salátákhoz, szendvicsbe, omletthez.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze a vizet és a sót egy üvegedényben, adja hozzá a sárgarépát, a fokhagymát, a zellert, a karfiolt és a paprikát, majd keverje össze. Fedje le, és tegye a hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntse le a vizet, öblítse át a zöldségeket. Egy tiszta edényben keverje össze az olajat az ecettel, az oregánóval és a borssal. Tegye a zöldségeket befőttesüvegekbe, öntse rá az olajos keveréket, majd hagyja állni legalább egy éjszakát. Ha nem szeretné, hogy csípős legyen, hagyja ki belőle a csilit.