A capirotada, vagyis a capirotada de vigilia, egy tradicionális húsvéti desszert Mexikóban, amely nagyon hasonlít a kenyérpudinghoz, illetve az általunk ismert máglyarakáshoz. Többféle elkészítési módja ismert, de általában pirított bolilló az alapja, amely egy hagyományos mexikói kenyér; olyan, mint a francia bagett.
A szirupot piloncillóból, vagyis egy nyers nádcukorfajtából készítik, emellett fahéjjal, narancshéjjal és szegfűszeggel ízesítik. A szirup és a bagett mellett hozzáadhatunk még különböző dióféléket, magvakat, aszalt vagy friss gyümölcsöket is. Ám egy valamit semmiképp se felejtsünk el: a sajtot. Vannak olyan receptek, amelyeket hússal készítenek, de az alapanyagok nagyjából megegyeznek azokkal,
amelyeket az 1640-es évek óta használnak.
A desszert érdekessége, hogy az összetevők Jézus Krisztust szimbolizálják: a kenyér a teste, a szirup a vére, a szegfűszegek a kereszt szögei, a fahéjrúd a keresztfa, a sajt pedig a szent lepel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágja fel a bagettet kör alakú darabokra, tegye tepsire, és pirítsa 200 fokon 10-15 percig. Tegye a vizet egy edénybe, adja hozzá a cukrot, a fahéjat, a narancshéjat és a szegfűszeget, forralja fel, és hagyja rotyogni 15 percig. Ha elkészült, szűrje le.
Kenjen ki egy szögletes jénai tálat vajjal, és rétegezze a desszert hozzávalóit. Az edény aljára kerül a pirított bagett, erre öntsön egy keveset a cukros szirupból, utána szórja meg mazsolával, mandulával és sajttal, végül locsolja meg újra a sziruppal. Rétegezze tovább az alapanyagokat, amíg el nem fogynak. Süsse 220 fokon 30 percig, szórja meg színes cukorkákkal, és tálalja frissen.