Az erdélyi gasztronómia rendkívül sokszínű, megbecsült, kivirágzását pedig a falusi és polgári asszonyok gondoskodásának köszönheti. Az egyik különlegessége, hogy olcsón és egyszerűen készítik ételeiket, amelyek kellőképp fűszeresek és finomak; hagyományosan friss, helyi fűszerekkel ízesítették a különböző fogásokat.
Ezek hihetetlen mennyiségben álltak és állnak a mai napig a háziasszonyok rendelkezésére, ezért ők is bőkezűen bánnak velük. Például a székelykáposztát is friss kaporral és csomborral készítik.
Szívesen főznek különböző gyümölcsleveseket, mint az alma-, egres-, meggy-, birsalma- vagy körteleves. Köretnek leginkább rizst, szalmakrumplit vagy párolt zöldségeket fogyasztanak. Kedvelt desszert a számunkra is ismert kürtőskalács, ami
úgy a legfinomabb, ha faszénparázson sütik.
Kipróbálná az erdélyi konyhát? Lehet gyümölcsleves és aludttejes csirkemell a húsvéti ebédmenü!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye fel forrni a vizet, majd készítse elő a választott gyümölcsöket; mossa és pucolja meg, ha szükséges, aprítsa fel. Amikor a víz forrni kezd, tegye bele a gyümölcsöket, adja hozzá a mézet, a tejfölt, a dzsemet és egy csipet sót. Keverje jól össze, és hagyja főni 10-15 percig. Ha elkészült, tálalja melegen.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Aprítsa fel a fokhagymát a zöldjével együtt, utána mossa meg a húst, szórja meg sóval, borssal, pirospaprikával és az apróra vágott fokhagymával. Locsolja meg olajjal, jól dörzsölje bele a fűszereket, majd tegye a hűtőbe legalább 1-2 órára.
Egy sűrű szitán csöpögtesse le az aludttejet, és ha letelt az idő, tegye a csirkemellet egy szögletes jénai tálba, öntse rá az aludttejet, majd süsse 1 órát, vagy amíg aranybarna lesz. Tálalja zöldséges körettel vagy tejfölös, tört krumplival.