A statisztikák elemzése alapján tudjuk, hogy a magyar lakosság 55%-a valamilyen krónikus betegségben szenved, és ezek közül is kiemelkedő – 31% – a szív- és érrendszeri betegség.
Magyarországon kiemelkedően sok az infarktusok, agyvérzések száma a lakosság számához képest, 49%-ának a hátterében a magas vérnyomás áll.
A legtöbb ilyen típusú, tehát a szívvel vagy a vérkeringéssel kapcsolatos betegség magas vérnyomással jár,
vagy épp arra vezethető vissza. A túlzott sófogyasztás növeli a vérnyomást és szignifikánsan a szívbetegségek kockázatát is.
Mi a megoldás? Hiszen a sóról nehéz lemondania annak, aki megszokta, illetve aki az ételeket jó sósan szereti.
Egy út van: a fokozatosság,
azaz folyamatosan, lassan kell csökkenteni a só mennyiségét.
Fedezzük fel az élelmiszerek természetes ízét, például a paradicsomét, a paprikáét, az uborkáét!
Az elfogyasztott só mennyiségének közel 80 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből, a félkész és készételekből származik.
Biztosan kevesebb kerül a tányérunkra, ha friss termékeket választunk a tartósítottak helyett. Érdemes vásárláskor megnézni a címkéket: a legtöbb alapanyag tápanyagtartalmánál olvasható a nátrium mennyisége. Különösen a feldolgozott élelmiszereknél, húskészítményeknél hasznos a figyelem.
Jó tipp az is, ha az ételhez különböző zöldfűszereket adunk, így a só mennyiségét csökkentve is ízletesnek fogjuk érezni a fogásokat. A fűszerek közül is kiemelkedik a vasfű, amelynek íze kifejezetten hasonlít a sóéra.