Ahhoz, hogy tudatosan tudjuk megválogatni az általunk fogyasztott élelmiszereket, először azzal kell tisztában lennünk, minek van és minek nincs kalóriatartalma: a hiedelemmel ellentétben a vitaminoknak nincs, viszont a fehérjének, a szénhidrátoknak – például a cukornak –, a zsírnak, illetve a gyümölcscukor miatt a gyümölcsöknek is van.
Hányszor ivott már cukormentes italt abban a boldog tudatlanságban, hogy ezzel egy gramm felesleget se fog felszedni? Attól, hogy egy ital cukormentes, más összetevőjében még lehet kalória.
Ha viszont a kalóriamentes feliratot látjuk, abban egészen biztosan nincs cukor vagy más, kalóriát tartalmazó összetevő.
Sőt, azt is könnyedén ki tudjuk számolni, hogy az egy napra javasolt 2000 kcal-ból mennyit vittünk be kedvenc nasinkkal. Figyeljük meg, hogy pontosan mennyit fogyasztottunk el az adott édességből, mert a csomagoláson lávő táblázatban csak
100 grammra és egy adagra lebontott mennyiségek
vannak feltüntetve. Vagyis, ha megesszük az egész zacskó chipset a film alatt, akkor sajnos a számokat fel kell szorozni.
Így azt is kiszámolhatjuk, hogy ha megeszünk egy csokit, még mennyi cukrot fogyaszthatunk aznap. Erre a táblázat utolsó oszlopában lévő százalékos adatok adnak választ. Ha azt látjuk, hogy egy adagban 3,9 gramm cukor van, az a napi cukorbeviteli referencia érték körülbelül 4%-ának felel meg. Fontos, hogy ez csak egy adagra vonatkozik, így sajnos megint fel kell szorozni a számokat, ha nem figyelünk oda, és az egész tábla csokoládé elfogy.
Ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy az egyes tápérték-összetevőkből mennyi az úgynevezett referencia beviteli érték, azaz egy átlagos fizikai aktivitású felnőtt kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges napi mennyiség:
zsírból 70 gramm, szénhidrátból 260 gramm, fehérjéből 50 gramm, sóból pedig 6 gramm a viszonyítási alap egy nap.
Tartsuk szem előtt azt is, hogy a szervezetünknek minden tápanyagra szüksége van, így nem az önsanyargatásban, kedvenc ételeink megvonásában van a megoldás kulcsa; sokkal inkább a mérték betartásában, a tudatos élelmiszerválasztásban, és nem utolsósorban a mozgásban, ami a hangulatunkra is jó hatással van.