Hazánkban tízből kilenc ember kávézik; közel felük rögtön ébredés után vagy a reggeli rituálé részeként fogyasztja el az italt. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni. Fontos például, hogy soha ne igyunk kávét éhgyomorra; már néhány falat péksütemény is segíthet „megágyazni" a koffeinben gazdag italnak.
A kávéban lévő csersavak nagyban hozzájárulnak az ital ízének, élvezeti értékének kialakításához, ugyanakkor éhgyomorra fogyasztva irritáló hatással lehetnek a gyomor nyálkahártyájára.
Ha komolyabb reggelivel indítjuk a napot, az étkezés befejezése és a kávé elfogyasztása között
érdemes várni 15-20 percet, hogy beinduljon az emésztés, és a kávé élénkítő hatása segítsen leküzdeni az ezt kísérő fáradtságérzetet.
A közhiedelemmel ellentétben, a hosszú kávéban több koffein található, mint a rövidebb változatokban: a hosszabb ideig lefolyó forró víz több koffeint old ki az őrleményből. Ha nehezen ébredünk, érdemes tehát egy hosszú kávéval, vagy ha jobban szeretjük az intenzívebb kávéízt, akkor
dupla espressóval kezdeni a napot.
A tejjel vagy anélkül kérdésről alapvetően saját ízlésünk dönt. Olasz, széles körben elterjedt kávéfogyasztási szokás, hogy a cappuccino, latte macchiato és egyéb tejes italok a délelőtti napszakban kívánatosak. Ez a felfogás a mai napig szerves része az olasz kávékultúrának.
Magyarázatuk szerint a tejes italok kiválóan passzolnak az édes reggeli péksüteményekhez. Ezt a véleményt francia barátaik is osztják. Ettől függetlenül a világ egyéb tájain gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztanak tejeskávékat.
A tej lágyítja a kávé ízét, és kímélően hathat a szervezetre, a gyomorra. Azonban egyes becslések szerint a felnőtt lakosság közel 70%-a kisebb-nagyobb mértékben érzékeny a tejcukorra.
Emiatt akár már egy enyhe intolerancia esetén is éppen az ellenkező hatást válthatja ki a tejeskávénk elfogyasztása.
Érdemes tudatosan figyelni a szervezetünk jelzéseit, és ha szükséges, laktózmentes vagy növényi tejre váltani, esetleg „feketét" inni.
Ahogy minden reggel más, úgy a reggeli étkezések sem egyformák. Az egyéni ízlés persze sokat számít, de a gondosan megválasztott kávé még tökéletesebbé tehet egy már amúgy is kiváló reggelit.
A gyümölcsökkel készített zabkása mellé gyümölcsös kávét igyunk, míg egy egészséges, ugyanakkor kissé semleges ízvilágú avokádókrémes pirítóst tökéletesen kiegészít egy karakteresebb, intenzív izvilágú latte.
A kissé nehezebb fogások, például egy tojásos reggeli mellé válasszunk egy intenzív pörkölésű, karakteres, testes hosszú kávét, ami ellensúlyozza és egyben kiegészíti az ételt.
A csokis desszertekhez érdemes olyan kávét választani, amelyben a kakaó íze szintén megjelenik; például egy karakteres pörkölésű espressót, amelynek ízét tej hozzáadásával lágyíthatjuk.