A húsgombócok rendkívül sokoldalúak, hiszen nemcsak a tésztához adhatja hozzá, hanem például egy húsimádó szendvicshez vagy paradicsomos egytálételhez, de még pizzafeltétként is megállja a helyét. Emellett gazdag ízvilágú és rendkívül finom.
Valójában nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogy kezdő szakácsként hinné. Lehet, hogy időigényes, viszont az eredmény kárpótol mindenért. De vajon mi a tökéletes húsgombóc titka?
Mielőtt hozzáfogna a kísérletezésnek, mindenképp olvassa el a következő szabályokat. Ha nem akarja, hogy a húsgombóc túl tömény és kemény legyen, adjon hozzá kenyeret. Ezt érdemes előtte egy kis tejbe beáztatni.
A húst minden esetben megbízható forrásból szerezze be, legyen minőségi és friss.
A gombócalapot kézzel keverje össze, és ne féljen kísérletezni a fűszerekkel.
A friss fűszernövények izgalmassá
teszik az ételeket, úgyhogy ezeket használja a csomagoltak helyett.
Mielőtt az összes gombócot elkészítené, egyet érdemes serpenyőben megsütni, hogy tesztelje a fűszerezést. Mielőtt hozzáadná a mártáshoz, pirítsa meg őket egy kicsit, így még teltebb, aromásabb lesz az ízük.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye a kenyérdarabokat egy tálba, azután öntsön rá egy kis tejet.
Egy másik tálban keverje össze a tojást, a sót, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajtot. Amint összeállt a keverék, adja hozzá a darált húst, és kézzel dolgozza össze.
Végül öntse hozzá a tejbe áztatott kenyeret, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát is. Keverje tovább kézzel, amíg lágy, mégis szilárd keveréket kap.
Nedvesítse be a kezeit, vegyen egy adag húst, és formázzon belőle gombócokat. Tegye őket – távol egymástól – egy sütőlapra vagy tepsire, süsse 200 fokon 20 percig.
Amint letelt az idő, öntsön egy kis olívaolajat a serpenyőbe, és pirítsa meg a húsgombócokat. Ezt követően keverje össze a választott szósszal.
Tárolja a hűtőben légmentesen záródó edényben.