A mediterrán országokban nagy hagyománya van az igazi, jéggel készült jegeskávénak és a növényi italos változatoknak is.
A görögök például frappét,
felhabosított, jéggel lehűtött tejeskávét isznak. Olaszország kedvence nyáron a shakerato, amely az intenzív fekete jeges változata egy kis cukorral, shakerben összerázva, illetve a mandulaitallal elkészített salentina jegeskávé.
Ahogy hűl a kávé, úgy jelennek meg benne vagy épp tűnnek el a különböző ízjegyek, ezért lehet más íze ugyanannak a kávénak forrón és jéghidegen. Ezért, ha egy igazán jó jegeskávét szeretne inni, nagyméretű, legalább 30 grammos jégkockákra öntve készítse el.
A nagy jégkockák ugyanis rögtön bezárják az ízeket, a maghőnek köszönhetően pedig nem vizezik fel az italt.
Ha útközben jegeskávézna, egy italos palackban bármikor magával viheti a nyári frissítőket, amelyek egyszerre ébresztik fel és hűtik le a forróságban.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye bele a shakerbe a cukrot, azután öntse rá a kávét. Végül rakja bele a jeget, és jól rázza össze.
A Caffé alla Salentinát az „édesebb szájú" vagy a tejeskávé kedvelőknek érdemes kipróbálniuk. Ennek a kávénak a merész, ugyanakkor harmonikus ízjegyei Dél-Olaszország napsütéses tengerpartjait idézik, amit egy kevés édeskés mandulaitallal bársonyos és krémes textúrájúvá varázsolhatunk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye a jeget egy hosszú falú pohárba, öntsön bele annyi mandulaitalt, amilyen tejesen issza a kávét, azután annyi cukorszirupot, amilyen édesen szereti. Végül adja hozzá a kávét.