A sör, a bor és a csokoládé is segíthet egészségesen élni – mondja a legfrissebb tanulmány. Amennyiben kerüljük a szervezetben gyulladást okozó ételek fogyasztását, mint a vörös húsok, belsőségek, üdítőitalok, feldolgozott élelmiszerek (kenyér és a különböző kekszek), helyettük pedig
teljes kiőrlésű kenyeret, gabonákat, alacsony zsírtartalmú sajtokat, olíva- és repceolajat, valamint dióféléket eszünk rendszeresen,
és az étkezést egy csésze teával, kávéval, egy pohár borral vagy sörrel zárjuk le, nem ártunk az egészségünknek.
A tanulmány során 68 000 főt figyeltek meg, akik átlagosan 45 és 83 évesek voltak. Azok, akik tartották a fentebb leírt egyszerű diétát, 18%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 16 évben, mint azok, akik több gyulladást okozó élelmiszert fogyasztottak.
A legmegdöbbentőbb eredmények a dohányzók körében voltak:
azok közül, akik tartották a diétát, kevesebben haltak meg a vizsgálat időtartama alatt, mint azok a dohányzók, akik nem tartották. A nem dohányzó diétázók körülbelül 5 évvel éltek tovább, mint dohányzó társaik.
Köztudott, hogy a gyümölcsök, zöldségek, teák, a kávé, a vörösbor, a sör és a csokoládé antioxidánsokban gazdag
– mondta Joanna Kaluza, a Varsói Tudományi Egyetem professzora.
A teljes kiőrlésű kenyerek, gabonapelyhek, zöldség és gyümölcsfélék – a frissek úgy, mint az aszaltak – rostokat tartalmaznak; az olíva- és a repceolajban pedig többszörösen telítetlen zsírsavak vannak, amelyek gyulladásgátló hatásúak. Emiatt fogyasztásuk rendkívüli egészségügyi előnyökkel jár
– tette hozzá.
A gyulladáscsökkentő étrend csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát.