APA kerül a korsóba Pécsett
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/JxJn8RCBDyvxqfvJy1lJz2KOtUW_lGXf-mLr4Ig3TyI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2Mzk1ZjJmM2NiYjQ4MTFhNTkxNDdhNWZlYjYyMzgy.webp)
Hanák Dávid, a kisüzemi sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajójaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében. A sörmester szerint a jövőben még többen választják majd az APA söröket.
Az összesen hétféle komlóval készülő pécsi APA
nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben.
A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét, és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez.
A sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhatunk benne.
A sör 5%-os alkoholtartalommal, és 32-es IBU-val rendelkezik (az IBU egy nemzetközi skála rövidítése, és nem más, mint a sör keserűségének mérőszáma), a 0,33 literes üveges kiszerelés mellett fél literes dobozban is kapható.