Mitől olyan különlegesek a kisüzemi fajták? Kósa Kolos, az Ital Magyarország Kft. sörszakértője szerint
a különbség a beltartalomban rejlik.
Ezek magasabb extrakt- és alkoholtartalommal, kiváló minőségű alapanyagokból, a technológiai és sörfőzési hagyományokat betartva készülnek.
Az Amerikából Európába, majd az egész világba begyűrűző sörforradalomnak köszönhetően rengeteg
új ízjegyekkel rendelkező komlófajta került
a sörfőzők asztalára – lehetővé téve, hogy megismerjük a sör több arcát is. Hiszen egy hihetetlenül színes és sokrétű italról van szó, az alapanyagok száma szinte végtelen, a sörfőző kreativitásán múlik, hogy mit hoz ki az italból.
A kisüzemi sörfőzdék folyamatosan tudnak fejleszteni, új termékekkel előrukkolni, így akár minden hónapban előjöhetnek egy újabb receptúrával. Ezzel szemben a nagy üzemeknél egy új termékre való átállás évekig is eltarthat. Ráadásul a fogyasztó akár meg is ismerheti a sörfőzőt, a főzde dolgozóit, így folyamatos visszajelzéseket kapnak egymástól.
A kézműves sörök közül az idei nyár slágerei elsősorban az IPA, az APA és a gyümölcsös változatok voltak.
Az IPA (India Pale Ale) söröket az erőteljes ízek kedvelői fogyasztják. Keserűségük a közepesen keserűtől az erősen keserűig terjed, ízvilágukat a különböző komlófajták változatos ízei és aromái uralják. Az APA-t (American Pale Ale) az IPA-tól leginkább a közepesen száraz utóíz különbözteti meg, amely kevésbé intenzív, mint az IPA esetében.