Vörös vagy fehér? Ez többé nem kérdés
![bor](https://cdn.origo.hu/2023/12/8b8rclpC76OsRTAyHhA7NXaEfgtjmBr9xNqmLgoleLw/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ViNTJkM2E5ZGI0ZjQyNjk4YmQxMTg0YmM3OWI0NDll.webp)
Számos olyan tanulmánnyal találkozhattunk már az interneten, amely a borfogyasztás előnyeire és egészségügyi hatásaira hívja fel a figyelmet. Egy dologra azonban a legtöbb nem tér ki: milyen szőlőből készült nedűt érdemes inni?
A borok rendszeres fogyasztását antioxidánstartalmuk miatt ajánlják. Azonban tudni kell, hogy a különböző fajták különböző mennyiségű antioxidánst tartalmaznak.
Az Amerikai Egyesült Államokban található Albony Egészségtudományi Főiskola kutatói készítettek egy vizsgálatot, amelyben 3 különböző szőlőfajtából készült bort és azok antioxidánsszintjét hasonlították össze.
A Free Radicals and Antioxidants folyóiratban közzétett tanulmányban a konkord, a pinot noir és a pinot grigio vagyis a szürkebarát fajtákat értékelik. A vizsgálat kitért a borok szénhidráttartalmára is.
Az eredmények szerint a pinot noir több antioxidánst tartalmazott, mint a konkord és a szürkebarát szőlőkből készült borok.
Ami a szénhidráttartalmat illeti, a legalacsonyabb a pinot noir-nak és a szürkebarátnak volt, amely különbség az erjesztési folyamatnak tudható be. A konkord szőlőből készült bor édesebb és magasabb szénhidráttartalmú volt.
A kutatók szerint a szőlőből készült italok közül (fehérborok, szőlőlevek stb.) a vörösbor a legjobb választás, ha az egészségünkről van szó.