A moussaka vagy muszaka rakott padlizsánt jelent, amelyet Egyiptomtól Romániáig szinte minden országban – főleg a Balkán régióban, a Közel-Keleten és a Kelete-mediterránium területén – szívesen fogyasztanak. Általában görög ételként emlegetik,
nevének eredete viszont arab.
Gyakran hasonlítják a lasagne-hoz, tekintve, hogy ez is egy réteges étel, amely eredetileg birkahússal készül. Emellett természetesen padlizsánt és különböző zöldségeket is tartalmaz. Azonban erre az ételre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás:
a görög változat tetején besamelmártás van, az Egyesült Királyságban marhából készítik, a török muszaka pedig nem réteges.
Ebben az ételben számos íz és aroma keveredik, fogyasztása igazi gasztrokaland, az élvezetek halmozása.
Próbálja ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
Hozzávalók a mártáshoz:
Elkészítés:
Tegye a bárányt, a hagymát, a fokhagymát, az oregánót, a mentát, a babérlevelet és a fahéjat egy edénybe, majd főzze közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés mellett 10 percig.
Keverje hozzá a lisztet, a sót, egy csipet borsot, azután a bort, a paradicsomot és a paradicsompürét. Főzze további 30 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik.
Közben tegye egy szűrőbe a padlizsánszeleteket, szórja meg sóval, és hagyja lecsöpögni a levét. Ez körülbelül 10 perc.
Öblítse át őket, itassa fel róluk a vizet, azután pirítsa meg olívaolajon. Főzze meg a burgonyát is, szűrje le, és tegye félre.
Melegítse elő a sütőt 200 fokra, és készítse el a mártást.
A mártás elkészítése:
Olvassza meg a vajat egy edényben, utána lassan keverje hozzá a tejet, a sajt felét és a szerecsendiót.
Főzze lassú tűzön 4-5 percig, sózza, borsozza. Vegye le a tűzről, hagyja kihűlni, és keverje bele a tojást.
Tegye a hús egyharmadát egy üveg sütőedénybe, fedje be a burgonyaszeletek egyharmadával, majd jöhetnek a padlizsánkarikák. Rétegezze a hozzávalókat ebben a sorrendben, amíg el nem fogynak, végül öntse le a mártással, szórja meg a maradék sajttal.
Süsse 35-45 percig, vagy amíg aranybarnára pirul.