A római kori asszonyok több napig készítették, ma csupán húsz perc

panettone
Vágólapra másolva!
A panettone egy olasz, szakácssapka-alakú kalácsféle, amely nemcsak Olaszországban, hanem Franciaországban és Svájcban is rendkívül népszerű. Eredetileg azonban Milánó egyik szimbóluma volt; nincs karácsony a városban panettone nélkül. A római korban az asszonyok hagyományosan több napig készítették, ma pedig már húsz perc alatt megvan: megveszik a boltban, hazaviszik és felvágják.
Vágólapra másolva!

Olaszországban a panettone eredetét igen változatosan szokták mesélni, mégis van egy közös pont a történetekben: a karácsonyi kalács születését általában Milánóhoz kötik.

Eredete egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza.

Egy legenda szerint a 15. században Ludovico Maria Sforza, ragadványnevén Ludovico il Moro, Milánó hercegének szakácsát arra kérték, hogy készítsen ízletes lakomát a fejedelemnek és a nemeseinek. A szakács eleget is tett a kérésnek, ám elfeledkezett a desszertről: a sütőben hagyta, és megégett.

A kis konyhai kisegítő fiú, Toni, azt javasolta, hogy használják fel a reggelről megmaradt lisztet, vajat, tojást, mazsolát és citromhéjat, és készítsenek belőle tortát. A szakács is rájött, hogy nincs más megoldás, ezért hallgatott a fiúra. Mindketten idegesen toporogtak az ajtóban, és a herceg nemeseinek reakcióit figyelték. A szakács legnagyobb örömére mindenki szerette.

A hercegnek annyira ízlett, hogy megkérdezte a nevét a szakácstól. Ő azt válaszolta: L'è 'l pan de Toni, azaz Toni kenyere. Ez a név vezetett a panettonéhoz.

Noha még messze a karácsony, az olaszok ünnepi desszertjét már most elkészítheti.

Forrás: Shutterstock

Olasz panettone

Hozzávalók:

  • 1 csésze mazsola
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál forró víz
  • 3 és ¾ csésze liszt
  • 2/3 csésze cukor
  • ½ teáskanál aktív száraz élesztő
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál citromhéj
  • ½ eredeti vaníliarúd
  • 3 szobahőmérsékletű tojás
  • 2/3 csésze langyos víz
  • 1 evőkanál méz
  • 10 és ½ evőkanál sózatlan, puha vaj
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál hideg vaj
  • 2/3 csésze kandírozott citrom
  • panettone sütőforma

Elkészítés:

Egy tálban keverje össze a mazsolát, a rumot és a 2 evőkanál meleg vizet. Hagyja állni szobahőmérsékleten alkalmanként megkeverve, amíg a mazsola felszívja a legtöbb folyadékot. Ez körülbelül 8 óra vagy 1 éjszaka.

Keverje össze egy konyhai robotgéppel a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a citromhéjat és a vaníliát. Egy másik tálban forgassa össze a tojásokat, a langyos vizet és a mézet.

Öntse a tojásosat a lisztes keverékhez, és dolgozza jól össze egy magasabb sebességen. Adja hozzá a lágy vajat, egyszerre egy evőkanállal. Jól keverje el mielőtt a többit is beletenné. Növelje a sebességet, és keverje míg a tészta sima lesz. Ez körülbelül 8 perc.

Csepegtesse le a mazsolát, és keverje össze a kandírozott citrommal meg az 1 evőkanál teljesen megolvasztott vajjal. Fakanállal forgassa hozzá a tésztához.

Fedje le egy konyharuhával, és tegye a hideg sütőbe, amíg duplájára kel. Ez körülbelül 12-15 óra.

Vegye ki az edényből, távolítsa el belőle a vaníliarudat, és hintse meg liszttel. Gyúrja úgy a tésztát, hogy a széleit a közepe felé hajtja, amíg golyóformát kap. Tegye bele a sütőformába, és hagyja állni 3-5 órát.

Melegítse elő a sütőt 187 fokra, majd mielőtt betenné a panettonét egy késsel rajzoljon egy X-et a tetejére. Tegye az X közepére a hideg vajat, és süsse a kalácsot 60-75 percig.

Mielőtt felvágná, hagyja teljesen kihűlni. Szobahőmérsékleten egy hétig tárolható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!