Olaszországban a panettone eredetét igen változatosan szokták mesélni, mégis van egy közös pont a történetekben: a karácsonyi kalács születését általában Milánóhoz kötik.
Eredete egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza.
Egy legenda szerint a 15. században Ludovico Maria Sforza, ragadványnevén Ludovico il Moro, Milánó hercegének szakácsát arra kérték, hogy készítsen ízletes lakomát a fejedelemnek és a nemeseinek. A szakács eleget is tett a kérésnek, ám elfeledkezett a desszertről: a sütőben hagyta, és megégett.
A kis konyhai kisegítő fiú, Toni, azt javasolta, hogy használják fel a reggelről megmaradt lisztet, vajat, tojást, mazsolát és citromhéjat, és készítsenek belőle tortát. A szakács is rájött, hogy nincs más megoldás, ezért hallgatott a fiúra. Mindketten idegesen toporogtak az ajtóban, és a herceg nemeseinek reakcióit figyelték. A szakács legnagyobb örömére mindenki szerette.
A hercegnek annyira ízlett, hogy megkérdezte a nevét a szakácstól. Ő azt válaszolta: L'è 'l pan de Toni, azaz Toni kenyere. Ez a név vezetett a panettonéhoz.
Noha még messze a karácsony, az olaszok ünnepi desszertjét már most elkészítheti.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy tálban keverje össze a mazsolát, a rumot és a 2 evőkanál meleg vizet. Hagyja állni szobahőmérsékleten alkalmanként megkeverve, amíg a mazsola felszívja a legtöbb folyadékot. Ez körülbelül 8 óra vagy 1 éjszaka.
Keverje össze egy konyhai robotgéppel a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a citromhéjat és a vaníliát. Egy másik tálban forgassa össze a tojásokat, a langyos vizet és a mézet.
Öntse a tojásosat a lisztes keverékhez, és dolgozza jól össze egy magasabb sebességen. Adja hozzá a lágy vajat, egyszerre egy evőkanállal. Jól keverje el mielőtt a többit is beletenné. Növelje a sebességet, és keverje míg a tészta sima lesz. Ez körülbelül 8 perc.
Csepegtesse le a mazsolát, és keverje össze a kandírozott citrommal meg az 1 evőkanál teljesen megolvasztott vajjal. Fakanállal forgassa hozzá a tésztához.
Fedje le egy konyharuhával, és tegye a hideg sütőbe, amíg duplájára kel. Ez körülbelül 12-15 óra.
Vegye ki az edényből, távolítsa el belőle a vaníliarudat, és hintse meg liszttel. Gyúrja úgy a tésztát, hogy a széleit a közepe felé hajtja, amíg golyóformát kap. Tegye bele a sütőformába, és hagyja állni 3-5 órát.
Melegítse elő a sütőt 187 fokra, majd mielőtt betenné a panettonét egy késsel rajzoljon egy X-et a tetejére. Tegye az X közepére a hideg vajat, és süsse a kalácsot 60-75 percig.
Mielőtt felvágná, hagyja teljesen kihűlni. Szobahőmérsékleten egy hétig tárolható.