A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a mángold, a rukkola, a fodros kel, a kínai kel, a kelkáposzta vagy a sóska, olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az agyra és a memóriára. Ilyen a folát, a vas, a kalcium, az E- és a K-vitamin.
Létezik az úgynevezett mind (jelentése: értelem, ész) diéta,
amely a mediterrán és a DASH-étrendet ötvözi. Két olyan táplálkozási mintát, amelyben kiemelkedő szerep jut a leveles és keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli vagy a karfiol.
Zöld leveles zöldségeket mindenképp – hetente hat vagy annál több alkalommal. Emellett persze érdemes a keményítőtartalmú zöldségek felé is fordulni, hiszen sok tápanyag van bennük, és alacsony a kalóriatartalmuk.
Hetente legalább kétszer bogyós gyümölcsöket, mint az áfonya, a szeder, a málna vagy az eper, amelyeknek magas az antioxidánstartalma. Szabad dióféléket is – öt adagot hetente. Főzéshez és sütéshez az olívaolaj használata javasolt.
Naponta célszerű legalább háromszor teljes kiőrlésű gabonát enni, mint a zabpehely, a quiona, a barna rizs, a teljes kiőrlésű búzából készült péksütemények. Halat hetente legalább egyszer, hüvelyeseket pedig hetente legalább négyszer kellene fogyasztani. Baromfit hetente minimum kétszer, bort pedig naponta egy pohárral – maximum.
Mit nem szabad? Vajat és margarint – nagyon maximum naponta kevesebb mint 14 grammot.
Sajtot legfeljebb heti egy alkalommal, vörös húst pedig kevesebb, mint heti három alkalommal. A gyors- és előre elkészített ételeket is korlátozzuk le, ahogy a süteményeket és a desszerteket.
Kutatások kimutatták, hogy a transzzsírok egyértelműen összefüggnek
egy sor betegség kialakulásával, mint a szívbetegség vagy az Alzheimer-kór.
Egy kutatás során, ahol a mind diéta egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, egészséges, idős felnőttek kognitív teljesítményét figyelték meg öt éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a résztvevőknek az agya, akik mindennap elfogyasztottak legalább egy csésze leveles zöldséget – főzve vagy nyersen – rendkívül jól működött.
A jó mentális egészség érdekében célszerű legalább hetente hatszor leveles zöldségeket fogyasztani.
A spenót például az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldség. Fogyaszthatjuk nyersen, pépként, szószként a tészták, halak, szárnyasok mellé, főzelékként, párolva vagy blansírozva.
Kezdje mindjárt ezzel a recepttel!
Az egyik legkedveltebb olasz étel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossa, majd néhány perc alatt párolja meg a leveleket. Csöpögtesse le, és pépesítse aprítógépben. Tegye egy szűrőbe, és hagyja lecsepegni róla a maradék folyadékot is.
Keverje össze alaposan egy tálban a reszelt ricottával, a reszelt parmezánnal, a liszttel, a finomra őrölt búzadarával, a sóval és a szerecsendióval.
Formázzon diónyi gombócokat az így kapott keverékből, és főzze ki forrásban lévő, sós vízben, mint a tésztát. Ha feljön a víz felszínére, akkor jó.
Tegye a tálaláshoz szükséges vajat és a zsályát egy jó nagy serpenyőbe, és alacsony lángon kezdje el összedolgozni.
Néhány perc után adja hozzá a kifőzött, lecsepegtetett malfattit, és keverje jól össze. Sózza, borsozza ízlés szerint.
Tálalja reszelt sajttal és reszelt citromhéjjal.