A ribollita szó jelentése: újramelegített. Ez arra enged következtetni, hogy nagyobb adagot készítettek belőle, és napokig azt ették – újramelegítve.
Manapság ezerféle formája létezik, hiszen sokan már liszttel sűrítik. Persze, aki hagyományosan akarja készíteni, az mindenképp kovászolt kenyérrel dolgozzon. Így a maradék kenyér sem megy kárba.
Sőt, úgy gondolják, hogy a leves megszületése pontosan ennek az apropónak köszönhető: fel lehetett használni hozzá a maradékokat.
Toszkánában lila hagymával megszórva tálalják, és általában már az előző este elkészítik,
hogy másnapra jól összeérjenek az ízek.
Az eredeti recept húsmentes, de természetesen ízlés szerint kerülhet bele kolbász vagy szalonna is. Sokan a kenyeret a levesbe főzik, míg mások a kenyérre merik rá a kész levest, és állni hagyják néhány percig.
A hozzávalók miatt állaga inkább főzelékre emlékeztet, mint levesre, ezért bizonyos receptek tartalmaznak 1-2 liter húsleves alaplevet is.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Öntsön egy kis olívaolajat egy serpenyőbe, és pirítsa rajta a hagymát, valamint a répát legalább 10 percig, vagy amíg megpuhul.
Adja hozzá a fokhagymát, a csilipelyhet és az édesköménymagot, és főzze további 1 percig.
Adja hozzá a paradicsomot, a zellert, a babot, a babérlevelet, a rozmaringot és egy csipet sót. Főzze még 10 percig.
Öntse hozzá a húsleves alaplevet, a káposztát és a kenyeret. Hagyja forrni 10 percig. Kóstolás után sózza és borsozza.