A szakács legjobb szövetségese a konyhában a kés, ezért kell körültekintően megválasztani. A két legfontosabb dolog, amire figyelni kell, az a méret és a súly: a kés ne legyen túl nehéz, túl könnyű, túl hosszú és túl rövid se. Érdemes a boltban több méretű és súlyú kést is kipróbálni, hogy biztosan ráleljünk a megfelelőre; amelyiket a legkényelmesebbnek érezzük a kezünkben, az lesz a biztos befutó.
A következő lépés a él megvizsgálása: vágjunk fel egy paradicsomot a levegőben tartva. Ha a penge áthatol a gyümölcs bőrén és húsán anélkül, hogy marcangolná, akkor megfelelően éles. Ellenben mindenképp vigyük el egy profi késélezőhöz.
Meglepő, de a legtöbbünk rosszul használja a kést. Amikor megfogjuk a nyelét, a mutatóujjunkat ráhelyezzük a tetejére. Így azonban nem tudjuk megfelelően irányítani.
A helyes tartás, amikor a mutató és a hüvelykujjunkkal megfogjuk a két oldalát közvetlenül a nyele fölött, majd rámarkolunk a nyelére.
Mielőtt nekilátnánk a munkának, még két dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy ne csúszkáljon a vágódeszka; tegyünk alá nedves törlőkendőt. Miközben az egyik kezünkben a kést tartjuk, a másikon hajlítsuk be az ujjainkat, mintha karmolni akarnánk, és úgy fogjuk meg a felvágni kívánt élelmiszert. Így nem vágjuk el az ujjunk szeletelés közben.