Markku Raittinen és Pekka Pellinen a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra, hogy a legdivatosabb italokkal nyűgözzék le a nemzeteket. Idén újra Magyarországra érkeztek, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.
Markku Raittinen mindent tud a finn vodkáról: komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe.
Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente
– kezdte Markku.
Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami – amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes – rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele.
Pekka Raittinennek, a koktélok nagymesterének missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket.
A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon
– folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság.
Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat.
Ám a program itt még nem ért véget, ugyanis Pekkának meg kellett mutatnia, hogyan
inspirálják a magyar ízek.
Vajon mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk?
A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpachokoktél!
– osztotta meg mosolyogva a Pekka.
A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket.
A Mixologist elárulta néhány különleges koktéljának receptjét is – köztük a magyarost – így, ha kedvet kap egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatja a kreációkat.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntse össze a hozzávalókat, keverje meg, és már kész is. Szervírozza magasfalú pohárban.
A gazpacho a spanyol konyha paradicsomalapú zöldséglevese, amelyet hidegen tálalnak ki.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze, és hagyja kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstölje meg koktélt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Rázza össze az alapanyagokat, és öntse egy jéggel teli pohárba. Díszítse popcornnal.