A Washoku World Challenge a japán gasztronómia legjelentősebb eseménye. Alapvető célja, hogy elismerje a világ különböző pontjain dolgozó szakácsokat, akik külföldi származásuk ellenére elkötelezetten
ápolják Japán gasztronómiai hírnevét.
2018. szeptember 13-án a Le Cordon Bleu Parisban mérkőzött meg Európa 10 legjobb nem japán származású, de japán gasztronómiára szakosodott szakácsa. A verseny egy írásbeli vizsgával kezdődött a japán gasztronómiáról, majd jött a gyakorlati rész: öt különböző vágástechnikában hasonlították össze a versenyzőket. Ezt követte a nomonovan elkészítése 5 összetevőből 90 perc alatt.
Az óbudai Sushi Sei étterem idén harmadik alkalommal vett részt a neves nemzetközi versenyen,
egyedül képviselve Magyarországot.
Kurkó Zsolt tavaly a harmadik helyen végzett az európai döntőben. A séf idén még nagyobb lelkesedéssel vágott neki a megmérettetésnek, amelynek meg is lett az eredménye. A bírák minden versenyző művét értékelték, kiemelve azok hibáit. Zsoltéra csak annyit mondtak:
ez így ahogy van tökéletes.
A világverseny idei fordulóinak Párizs adott otthont, az öt győztes 2019. elején Tokióban küzd majd a végső győzelemért.