A pekándió Észak-Amerikában honos, a diófélék családjába tartozik. Mind közül ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását.
Több mint 19 vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint az A-, B- és E-vitamin, illetve a kalcium, kálium, mangán, magnézium, foszfor és cink. Ezek többsége hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, valamint a benne található gamma-tokoferol – az E-vitamin egyik formája – segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és
csökkenti a koleszterinszintet.
Az A-vitamin a szem egészségéért felelős, a cink az immunsejtek fejlődésében játszik fontos szerepet, míg a mangán csökkenti a hangulati ingadozást, a tanulási problémákat és mentális betegségek kialakulásának kockázatát.
Többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem veszélyeztetik a szívet, mint a telítettek. Továbbá a pekándióban rendkívül kevés a cukor, tehát ideális nassolnivaló két étkezés között. Sőt, még a vércukorszintet is szabályozza.
Alacsony a kalóriatartalma, emellett fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a fogyókúrát.
Önmagában is finom, viszont megpirítva még gazdagabb lesz az íze. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb. Olajat is készítenek belőle, továbbá torták, sütemények, húsok, saláták alapanyaga, de hozzáadhatjuk a csirkesalátás szendvicshez és a reggeli gabonapehelyhez. Sőt, akár kenyeret is süthet belőle. Próbálja ki!
Hozzávalók a kenyérhez:
Hozzávalók a krémhez:
Elkészítés:
Keverje össze egy tálban a forró vizet a szódabikarbónával és a datolyával, egy másikban pedig a lisztet a szegfűszeggel, a fahéjjal, a gyömbérrel és a szerencsendióval.
Egy harmadik tálban dolgozza össze a vajat a cukorral, azután adja hozzá a tojást és a vaníliát. Folyamatos keverés mellett felváltva öntse bele a datolyás és a lisztes keveréket, végül a pekándiót is.
Öntse a tésztát egy kenyértepsibe, azután süsse 170 fokon 65-75 percig, vagy tűpróbáig.
Keverje össze a krém hozzávalóit is, és tegye hűtőbe 1 órára. Amint a kenyér kihűlt, tálalja a krémmel megkenve.