10. Escamoles
A mexikói kaviárnak is nevezett étel a Liometopum aniculatum nevű hangya lárváiból készül. Ezeket az agávé és a mague növény gyökereiről szedik. Beszerzésük nagyon egyszerűnek tűnik:
a férfiaknak mindössze két méter mélyre kell leásni, hogy be tudják gyűjteni a lárvákat.
Ám eközben figyelniük kell a hangyákra, amelyeknek csípése rendkívül fájdalmas. A helyiek általában zsírral kenik be magukat, hogy a hangyák ne tudjanak rájuk mászni.
Ahogy a neve is mutatja, elsősorban Mexikóban kedvelt fogás.
Kattintson a képre a galériáért!
9. Lutefisk
A norvég nemzeti fogás még a helyieket is megosztja. A lutefisk lúgban áztatott, főtt halat takar.
Sajátos állaga és szaga nem teszi túl vonzóvá.
Általában különböző alapanyagokkal szolgálják fel, mint a bacon, a zöldborsó, a burgonya vagy a gammelost sajt, amely egy hagyományos norvég fajta.
8. Surströmming
A surströmming szintén a skandinávok kedvence, egy erjesztett, konzervált hal. Annyira büdös, hogy általában a szabadban fogyasztják el. A fehérje lebontásáért, vagyis a rothadásért baktériumok felelősek.
A folyamatos, aktív széndioxid-termelés a konzervdobozban is folytatódik, ezért nem ritka annak kidomborodása, deformálódása.
Sőt, akár fel is robbanhat emiatt.
7. Kumisz
A kumisz egy ital, amely elég undorító ahhoz, hogy felkerüljön erre a listára. A nőstény ló erjesztett tejéből készül – a kanca teje több cukrot tartalmaz, mint a tehén- vagy a kecsketej, így az ital alkoholtartalma magasabb.
A tejet órákon, sőt akár napokon keresztül is erjeszthetik,
amelynek során a Lactobacilli baktériumok savanyítják meg. Az élesztőknek köszönhetően egy savanykás, kissé csípős ízű ital lesz a végeredmény.
Dél-Oroszországban és Közép-Ázsiában is fogyasztják.
6. Száznapos tojás
A kínai konyha jellegzetes fogása, amelyet általában kacsa, csirke vagy fürjtojásból készítenek. Három hónapra egy oltott mészből, sóból, vízből és faszénből álló keverékbe helyezik. Ennek köszönhetően mind a fehérje, mind a sárgája átalakul:
ez utóbbi sötétzöld színűvé változik, a fehér része pedig sötétbarnává.
A száznapos tojás hónapokig eltartható. Előételként szokták tálalni szójaszósszal, ecettel és gyömbérrel.
5. Méhlepény
Az emberi méhlepény elfogyasztása Mexikóban, Hawaiin, Kínában és a Csendes-óceáni-szigeteken is népszerű.
Az emberek úgy vélik, hogy ezzel megakadályozhatják a szülés utáni depressziót és más terhességi komplikációkat, szövődményeket.
4. Nyers vérleves
A nyers vérleves kacsa vagy liba vérével készül, mogyoróval és gyógynövényekkel megszórva tálalják. Ez egy tipikus,
fehérjében gazdag étel Észak-Vietnámban.
A friss vért hagyják megalvadni a hűtőben, általában alkoholfogyasztás közben eszik.
3. Kukoricagomba, vagy golyvásüszög
Igen, a kukorica gombás megbetegedése Mexikóban finomságnak számít. Íze édes, kicsit füstös, ezért szeretik annyira a helyiek.
2. Skorpióleves
A skorpiókat Kína déli részén fogyasztják.
Általában az emberek otthon tenyésztik őket, majd a piacokon értékesítik.
A skorpiót egészben eszik meg, kivéve a farok hegyét, amelyben a méreg van. Bár egyes receptek szerint ez főzés során eltávozik. Mindenesetre mi inkább maradunk a jól ismert tyúkhúslevesnél.
1. Casu marzu
A casu marzu, azaz a kukacos sajt egy szardíniai specialitás. Befutó a világ legundorítóbb sajtjai kategóriában, ugyanis a legjobban
a férges és a rothadt szavakkal tudnánk jellemezni.
Megsavanyodott kecsketejből készül, és apró sajtkukacok, pontosabban a sajtlégy lárvái, indítják be az érést. Ezeknek az élősködőknek és az egy hónapos érésnek köszönhetően a sajt lágy és krémes lesz.
Azonban a lárvákat nehéz megemészteni, és akár vérzést, hányást is okozhatnak.
Ezért közegészségügyi okokból hivatalosan már nem forgalmazzák, ám ez nem tartja vissza a helyieket a készítésétől. Sőt, szívesen kínálgatják még a turistáknak is.