Mi az emberek kedvence az ünnepek alatt? A forró puncs, vagyis a hot toddy. Elsősorban íze miatt isszuk, pedig valójában
élharcos a megfázás kezelésében is.
Az eredeti recept whiskey-t, forrásban lévő vizet, mézet és citromot tartalmaz.
Egyesek szerint nevét az 1700-as években kapta Edinburghban, Skóciában. Mások viszont azt mondják, hogy
az 1800-as években egy ír orvos, bizonyos Bently Todd, fahéjjal fűszerezett forró brandyt írt elő a nátha és az influenza kezelésére.
Így a hot toddy-t róla nevezték el.
Bárhogy is: egy 2008-as tanulmány szerint a forró italok jótékony hatással vannak az orrfolyásra, a köhögésre és a torokfájásra. Vagyis képesek enyhíteni a megfázás és az influenza tüneteit.
A különböző alkoholos italokat az 1800-as és 1900-as években a gyógyászatban használták. Úgy gondolták, hogy az alkohol elősegíti a nyugodt alvást, ami különösen fontos a betegségek kezelésében.
Ám a folyadékbevitelre ügyelni kellett, hiszen az alkohol és az izzadás miatt dehidratáltság alakulhatott ki.
Persze a forró italok mit sem érnének a csodálatos fűszerek nélkül, mint a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg vagy a kardamom.
Ha pedig nem bízunk a puncs erejében, fogadjuk meg nagymamáink tanácsát,
és „hagymázzunk be".
Népi gyógyászat ide vagy oda, figyeljünk orvosunk szakvéleményére és tartsuk be javaslatait – még akkor is, ha „csak" egy megfázásról van szó.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze a hozzávalókat, és fogyassza melegen.