A legtöbb recept szerint a bárány vállát érdemes használni, de az állat bármelyik része tökéletes hozzá.
Kalóriadús étel,
ezért óvatosan falatozzunk belőle – ha meg bírjuk állni.
Hozzávalók a bárányhoz:
Hozzávalók a rántáshoz:
Hozzávalók a joghurtos öntethez:
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben melegítse fel a vajat és az olívaolajat a bárányhoz, majd adja hozzá a kockára vágott húst.
Amikor kellően megpirul, keverje hozzá az összetört fokhagymát, az oregánót, 300 milliliter vizet, sózza és borsozza. Tegye rá a fedőt, és hagyja 50 percig főni – folyamatos keverés mellett.
Amint letelt az idő, adja hozzá a maradék vizet, azután a rizst, és keverje jól össze. Forralja fel, tegye rá a fedőt, és hagyja rotyogni 10 percig. Utána tegye a keveréket egy hőálló edénybe – esetleg többe.
A lényeg, hogy legalább 5 centiméter szabad hely legyen még az edény tetején.
A rántáshoz a vajat olvassza meg egy serpenyőben, azután adja hozzá a két evőkanál lisztet. Keverje folyamatosan. Közben egy másik edényben dolgozza össze a joghurtot, a tojást, ízlés szerinti sót és borsot.
Öntse hozzá a rántást, és keverje még néhány percig. Végül öntse a sült bárányra, és szórja meg egy kis oregánóval.
Süsse 180 fokon 35 percig a sütő legalsó rácsán, majd helyezze át a rácsot középre, és süsse még 10 percig.
Akkor lesz kész, amikor a joghurtos keverék kiduzzad a tálból.