Az életkor, a genetika, a hormonális változások és a stressz befolyásolhatják a haj növekedését, de a helytelen táplálkozás is hatással lehet rá.
A szakértők szerint a tápanyagokban gazdag élelmiszerek erősítik a hajhagymákat és serkentik a hajnövekedést.
Ez utóbbihoz nélkülözhetetlen az A-vitamin, amely segíti a faggyútermelést, így hidratálja a fejbőrt. A szervezetnek szüksége van C-vitaminra, hogy kollagént tudjon előállítani, amely a hajszerkezet fontos része.
Az E-vitamin javítja a vérkeringést, és megerősíti a hajtüszőket.
A vas fokozza a vörösvérsejtek termelését; a vashiány a hajhullás egyik fő oka. A cink és a szelén megvédik a fejbőrt, segítik a hajszövetek növekedését.
Hogyan juttassuk be a szervezetünkbe ezeket az ásványi anyagokat és vitaminokat? A következő alapanyagokkal.
Az avokádó E- és B-vitaminban gazdag, valamint kálium Ómega-9 zsírsav, folsav és egészséges zsírok is vannak benne. A bogyós gyümölcsök, mint az eper és a málna, valamint a paprika és a citrusfélék C-vitaminban gazdagok.
A tojásnak magas a fehérjetartalma, amely a hajszerkezet építőköve. Továbbá A- és D-vitamint, karotint, luteint és cinket is tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a haj egészségéhez.
A füge vas-, kálium-, magnézium-, A- és E-vitamin-forrás. A diófélék Ómega-3 zsírsavban gazdagok, amelyek táplálják a hajat.
A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a vas kitűnő forrása.
Minél sötétebb a levél, annál magasabb a vastartalma. Emellett A-, C-, K- és B-vitamint, valamint káliumot és folsavat is tartalmaz. A mangóban pedig A-, B6- és C-vitamin van, amellyel szintén sokat tehetünk hajunk egészségéért.