Falun leginkább különleges alkalmakkor, ünnepekkor, születésnapokon készítettek rétest. Már akkor is azzal töltötték, mint manapság: túróval, meggyel, mákkal és almával. A recept és az elkészítés módja
anyáról leányra szállt, így adták tovább az örökséget, amely mai napig meghatározó a magyar gasztronómiában.
Mielőtt hozzáfogtak a réteshez, szigorúan kötényt kellett kötniük maguk elé, kendőt a fejükre, és meg kellett mosniuk a kezüket. A második lépés az eszközök és az alapanyagok előkészítése volt.
A zsírt és a lisztet maguk készítették, a tojást is a saját tyúkok alól vették el.
Fontos volt továbbá, hogy a réteses abrosz kéznél legyen, mert csak ezen az anyagon volt szabad kinyújtani a tésztát. Ilyen volt egyébként a kenyeres abrosz is, amelyet csak arra szabadott használni, hogy letakarják vele a kenyeret.
Ha az előkészületekkel megvagyunk, hozzáfoghatunk a tészta elkészítésének.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szitáljuk a kimért lisztet egy edénybe, dolgozzuk el benne a diónyi nagyságú zsírt, adjuk hozzá a tojást, annyi vizet, amennyit felvesz, és kezdjük el összegyúrni.
Fontos, hogy a tésztát gyengére dolgozzuk, hogy elég vékonyra ki lehessen nyújtani. Akkor jó, ha már nem ragad rá a kezünkre, és hólyagos.
Íme egy videó, hogyan kell összedolgozni a tésztát:
Melegítsünk fel 3 nagyobb lábast, majd vágjuk háromfelé a tésztát.
Lisztezzük meg a gyúrótáblát, helyezzük rá a tésztákat, és borítsuk rá az átmelegedett lábasokat. Hagyjuk pihenni 20 percig.
Amint letelt az idő, terítsük le a réteses abroszt, szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával, amely felissza a felesleges nedvességet, végül tegyük rá a tésztát.
Kenjük meg olvadt zsírral a felszínét, majd kezdjük el széthúzni kézzel úgy, ahogy a videóban látjuk. Először csak a szélét csipkodva, majd a kézfejünkkel alányúlva, lebegtetve, egészen az asztal széléig. Érdemes úgy csinálni, hogy még a szélén továbbnyúljon.
Amint elkészültünk, szedjük le a tészta szélét, mert az túl vastag, a rétes lelke pedig az, hogy a tészta hártyavékony. A leszedett részeket később újra összegyúrjuk, és abból is rétest készítünk. Azt általában csak töltelék nélkül sütötték ki, de ízlés szerint ugyanúgy megtölthetjük.
Locsoljuk meg a kinyújtott tésztát zsírral, majd tegyük rá a tölteléket: meggyet, túrót, mákot vagy almát.
Fogjuk meg az abrosz két szélét a hosszanti oldalon, és annak segítségével hajtsuk fel a tésztát. Folytassuk addig, amíg teljesen felgöngyölítettük.
Hideg zsírral zsírozzunk ki egy tepsit, mérjük hozzá a rétest, vágjuk el a megfelelő helyen, majd tegyük bele.
Kenjük meg olvadt zsírral a tetejét, és 20-25 perc alatt süssük készre.