Ön sem mer ráállni a mérlegre?

mérleg
Vágólapra másolva!
Még alig ocsúdtunk fel a téli álmunkból, és el is telt az év első negyede. A tavasz azon túl, hogy hosszabbodó nappalokat és melengető napsugarakat hoz, gyakran bűntudatot is okozhat. Ilyenkorra ugyanis sok újévi fogadalmunknak csak az emléke marad meg, de hatása nem. Mentségünkre lehetett eddig a hideg és a tél, most viszont ideje dolgoznunk a céljainkon. Merítsünk erőt a tavaszból és újuljunk meg a természettel együtt! Ha magunkon dolgoztunk, minden más is könnyebb lesz. És mivel azok vagyunk, amit megeszünk, első lépés ehhez a tudatos étkezés. A smartwater tavaszi táplálkozási tanácsai könnyen megfogadhatóak és be is tarthatóak, eredményük pedig hamarabb itt lesz, mint az első fecske!
Vágólapra másolva!

1. Válasszuk a szezonálist!

Tavasszal végre a friss vitaminbombák ideje is eljön. Már nem kell messzi kontinensek gyümölcseire, valamint konzervekre kényszerülni, hamarosan megjelennek a friss helyi kerti kincsek!

Fogyasszunk legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt mindennap,

és figyeljünk arra is, hogy ebből legalább egy adagot nyersen, lehetőleg a héjával együtt, frissen együnk meg. Valamint, ha tehetjük, válasszunk az aktuális szezon kínálatából.

Márciusban például fejes salátát, hónapos retket, madársalátát, medvehagymát, rukkolát, spenótot, újhagymát, almát, babot, batátát, burgonyát, céklát, diót, fekete retket, fokhagymát, karalábét, körtét, lilahagymát, mandulát, mogyorót, pasztinákot, petrezselyemgyökeret, sárgarépát, sütőtököt, tormát, vöröshagymát és zellert keressünk a piacon.

Naponta legalább négyszer-ötször érdemes enni Forrás: Shutterstock

2. Számoljunk a számokkal is!

A helyes táplálkozásban a számok is hangsúlyt kapnak. Naponta legalább négyszer-ötször érdemes enni, és nem árt arra is figyelni, hogy ezt nagyjából ugyanabban az időben tegyük. Lehetőleg ne hagyjuk a vacsorát a késői órákra.

És ha kell, nézzük az órát ahhoz is, mennyi ideig táplálkozunk – a párperces habzsolások nem tesznek jót, inkább együnk lassan, nyugodtan.

További fontos szám a 15-ös: legalább ennyiszer érdemes megrágnunk minden egyes falatot, hogy könnyebben menjen majd az emésztés is.

3. A titok a technikában rejlik

Az ételek elkészítésének módján is sok múlik. Ha kevesebb zsiradékot és sót használunk főzéskor, máris egészségesebb lesz, ami a tányérunkra kerül.

Olajban sütés helyett a legjobb, ha pároljuk az ennivalónkat,

és vagy sütőben, alufóliával letakarva, vagy ha főzőlapon dolgozunk, teflonedényben készítjük el a fogásokat. Ha otthonunkban termesztett, saját fűszereinket adjuk hozzá friss fűszernövényünkből, testünkre és lelkünkre tett hatása és íze is jobb lesz az ételünknek!

4. A kulcsszó: mértékletesség

A változatosság is kulcsszerepet kap a táplálkozásban, hiszen a napunkat is szebbé teszi, közben a bőrünket, hajunkat, egész megjelenésünket!

Fogyasszunk minél többféle alapanyagot, és figyeljünk a mennyiségekre is! Ha sok dologból áll az étrendünk, nem kell megvonnunk magunkat semmitől, csak az arányok lesznek fontosak.

Szóval tiltólista nincs egy jó étrendben, csak ötletes és sokszínű étel-összeállítás, ügyelve arra, hogy amellett, hogy ízlik és örömöt jelent az evés,

az egészséges összetevők domináljanak benne.

5. Hidratáljunk!

Felnőttkorban testünk körülbelül 60%-a víz. Ahhoz, hogy a maximumot kihozhassuk magunkból, figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre.

Ha hidratáltak vagyunk, a helyes étrend megtartása is hatékonyabban megy majd, miközben enyhül a fáradékonyságunk, javul a hangulatunk, és felkészültebbé válunk a kihívásokra is.

Szóval minden étkezés közben vagy után igyunk egy-egy pohárral, és ébredés után, valamint két evés között is fogyasszunk elég vizet. A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha mindig tartunk vizet a táskánkban, az étkezőasztalon, az íróasztalon és az éjjeliszekrényen is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!