„A verseny elsődleges célja, hogy a pálinkafőzdék felmérhessék a termékeik minőségét, ezért minden nevezett tételről szöveges értékelést adunk a termelőnek. Másodsorban, a bírálati eredmények alapján átfogó képet adunk a fogyasztóknak az aktuális pálinkakínálatról" - mondta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
A versenyre pálinkát, törkölypálinkát előállító kereskedelmi főzde nevezhet korlátlan számú mintát, az előállított mennyiségtől függően üzleti vagy egyedi termék kategóriában.
A tételeknek - a többi hazai versenytől eltérően - több rostán kell átmenniük, a verseny első lépéseként a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a Nébih. Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol
a pálinkákat több, mint 20 bíráló kóstolja meg és értékeli több napon keresztül.
Az eredmények összesítéséből derül ki, hogy melyik az ország idei legjobb pálinkája, melyik a legeredményesebb pálinkafőzde és ki a legjobb 10 000 palack feletti tétel készítője.