Legtöbbünk tehéntejet tart otthon a hűtőben, hiszen amellett, hogy ezt szoktuk meg, magas biológiai értékű italról van szó.
A tej kiváló kalciumforrás, de emellett magas a foszfát,- kálium-, magnézium- és szeléntartalma, valamennyi zsírban oldódó vitamin (A,D,E,K) és a B1-től B12-ig minden B-vitamin megtalálható benne. Vásárlásnál fontos megnézni mennyi a fehérje- és zsírtartalma, a csomagolás mikéntje, a minősége és a pasztőrözés hőmérséklete
– tanácsolja Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa.
A tejeskávék esetében a tejhabnak is kiemelt szerep jut. Ebből a szempontból a tejfehérje mennyisége a fontos, ugyanis annál szebb lesz a tejhab, minél magasabb a fehérjetartalom. Ahhoz, hogy igazán jó textúrájú tejhabot tudjunk készíteni,
3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tejet érdemes beszereznünk.
Az utóbbi években egyre nő a növényi italok népszerűsége is, hiszen kiváló opciót jelentenek azok számára, akik kerülik az állati eredetű fehérjét, speciális diéta szerint (például vegán vagy paleo) étkeznek, vagy tejfehérje-allergia, galaktozémia miatt különleges étrendet követnek.
Tápanyag-összetételüket tekintve a tej és a növényi ital különbözik egymástól. Annak ellenére, hogy mindkettő vitaminban gazdag, a legtöbb készen kapható rizs-, mandula-, zab- és szójaital hozzáadott kalciumot és D-vitamint is tartalmaz.
Minden növényi ital nagyon ízletes, így kiváló kiegészítője tud lenni a kávénak. Amennyiben csak egy kicsit szeretnénk hozzáadni a kedvenc reggeli italunkhoz, úgy a kókusz- és a mandulaital javasolt, mert
a zab- és a rizsital vizessé teheti a kávénkat.
Ha inkább capuccinót vagy lattét innánk, akkor érdemes szójaitalt használni, hiszen fehérjetartalma szinte megegyezik a tehéntejével, így szép tejhabot készíthetünk belőle.