A halszemfogyasztásban az a legfurcsább, hogy nem az ősi időkben vált híressé. Még csak nem is a szegénység idején, amikor minden ehető falatért hálásak voltak. A tonhalszem a 90-es években vált keresetté.
Sikerét annak köszönheti, hogy rendkívül magas benne az Ómega-3 zsírsavtartalom.
A 90-es években a Japán médiában elterjedt, hogy egy állatokon végzett kísérlet szerint az említett zsírsav növeli a kognitív képességeket. Az a meggyőződés, hogy a tonhalszem segít intelligensebbé és okosabbá válni, segítette az elterjedését.
Azóta már több tanulmány is bebizonyította, hogy az Ómega-3 zsírsav jó az agynak, illetve sok más ételben és szinte minden halban megtalálható.
A tonhalszemet leginkább Japánban és Kelet-Ázsiában fogyasztják.
Számos elkészítési módja létezik. A legelterjedtebb, hogy megfőzik vízben és ízlés szerint ízesítik szójaszósszal, cukorral vagy rizsborral. Elmondásuk szerint az íze hasonlít a keményre főtt tojáséhoz.
Ami a fogyasztását illeti: ajánlatos a szemizmoktól kezdeni és úgy haladni a szemgolyó felé. Legalábbis a helyiek így gondolják.