A csicseriborsó is – mint minden hüvelyes – összetett szénhidrát. Ez azt jelenti, hogy a gyomor lassan emészti meg,
így sokáig biztosít energiát.
Még a nagyon szigorú diéták esetén is szükség van szénhidrátra, amelyet ezzel könnyedén tudunk fedezni – mondjuk leves vagy saláta formájában.
Minden darabja aranyat ér, mert javítja az emésztést, eltávolítja a bélfalakon lerakódott salakanyagokat, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Sőt, rosttartalmának köszönhetően pozitív hatással van a vércukorszintre is.
Alapvető vitaminjainak és ásványi anyagjainak köszönhetően, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor és a K-vitamin, erősíti a csontokat.
B9-vitamin-tartalma miatt pedig elősegíti az idegrendszer zavartalan működését. Továbbá a benne lévő kolin segíti az alvást, a tanulást és serkenti a memóriát is.
Főzés előtt érdemes beáztatni 8-10 órára, mint a többi hüvelyest. Fogyaszthatjuk kuszkuszhoz keverve köretként, mint az arabok, illetve készülhet belőle leves, humusz, fasírt, lepény, saláta és ragu is.
Jól illik hozzá a gyömbér, a koriander és a római kömény.
Jól felveszi, magába szívja a fűszerek ízét. Minimum háromszoros mennyiségű vízbe áztassuk be előző este. Tegyünk hozzá egy kanál sót, így gyorsabban puhul. Másnap négyszeres mennyiségű vízben forraljuk fel, főzzük puhára egy-másfél óra alatt.
Továbbá a csicseriborsóból liszt is készülhet, ami ráadásul gluténmentes és tele van tápanyagokkal.
Tökéletes alapanyaga a lepényeknek, a palacsintáknak és a kekszeknek.
Készítse el a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük egy aprítógépbe a paradicsom és a datolya felét, majd pürésítsük.
A maradék paradicsomot lassú tűzön kezdjük el hevíteni. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a koriandert, a citromhéjat, a többi fűszer és 100 milliliter vizet.
Hagyjuk rotyogni 1-2 órát.
Keverjük hozzá az előre elkészített csicseriborsót és a megmaradt datolyát. Főzzük 30 percig.
Adjuk hozzá a citromlevet és ellenőrizzük a fűszerezést.
Amint elkészült, tálaljuk kuszkusszal, illetve mandulával, narancsékekkel és apróra vágott korianderrel megszórva.