A kutatócsoport elsősorban azt vizsgálta, miként befolyásolja a lenmagfogyasztás a bélmikrobiótát, vagyis a bélben élő mikroorganizmusok összességét. A lenmag rostban gazdag, ami fontos az egészséges bélmikrobióta fenntartásához,
mivel a jó bélbaktériumok táplálékaként szolgál.
Emellett pozitív hatással van még az emésztőrendszerre, növeli a hasznos zsírsavak jelenlétét a szervezetben és fokozza az immunrendszer egészséges működését, sőt, székrekedés ellen is kiváló – állapították meg a kutatók.
Ómega-3 zsírsav- és fitoszteroltartalma csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozva ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett cinkben, kalciumban és E-vitaminban is gazdag.
A lenmag tartalmazza a legtöbb esszenciális olajat, amelyre a szervezetnek szüksége van.
Egész vagy őrölt formában is kapható a legtöbb élelmiszerboltban. De az egész magokat is érdemes megőrölni kávédarálóval, mert egész formában nehezebben emésztjük meg.
Adjunk például egy evőkanál őrölt lenmagot a reggeli gabonapehelyhez, használjunk lenmagolajat a salátaöntetekhez vagy egyszerűen szórjuk meg az őrölt lenmaggal. Ez utóbbit hozzákeverhetjük mártásokhoz, a reggeli joghurthoz vagy a majonézbe, amikor szendvicset eszünk. Beletehetjük továbbá
a sütemények, muffinok és kenyerek tésztájába, a fagylaltokba, turmixokba, de akár a húsos ételekhez is felhasználhatjuk.
Naponta 1-2 evőkanál lenmaggal máris élvezhetjük kellemes egészségügyi hatásait. Amennyiben teát készítünk belőle, az egész magokat – mivel kemények – legalább fél óráig kell főzni. Vagyis: ebben az esetben is érdemesebb őrölt formában felhasználni.